Toerist info button

5jaar

De omgeving van Gorssel is rijk aan fraaie kastelen en landgoederen. De meeste zijn nog steeds bewoond, anderen kunt u bezoeken. 
  

JoppeJTE KLKasteel 't Joppe is te vinden aan de zuidkant van de Joppelaan, net voorbij de spoorlijn. Het dateert van omstreeks 1740 en heeft een middenpartij in Lodewijk XIV-stijl. Het landgoed 't Joppe betreft ca. 100 ha met een park en naald- en loofbossen, maar ook weilanden en akkers.
Het kasteel is particulier bezit en niet toegankelijk. Het gebied er omheen is vrij toegankelijk.

- Joppelaan 110, 7215 AH Joppe
Beschrijving op Wikipedia
Locatie op Google Maps
- Wandeling over het landgoed van Kasteel 't Joppe 

 

HuisDorthHuize Dorth, bij de buurtschap Kring van Dorth. Een volwaardig landgoed van ca 100 ha, met een groot, voor het publiek toegankelijk park met waterpartijen, beukenlanen, bos en akkers.

- Kasteelweg 1, 7216 PD Kring van Dorth
- Google Maps
Beschrijving op Wikipedia
- In het park achter Huize Dorth is een
  mooie wandelroute van ca 3 km uitgezet.  

 
 

 

Landgoed ’t Haveke 
Haveke325Midden in Eefde vindt u Landgoed 't Haveke, een in 1860 gebouwd herenhuis, omgeven door een 14 hectare groot Engels landschapspark. Het park is overdag vrij toegankelijk voor het publiek. In het park vinden concerten plaats. Evenementen van maximaal 50 personen, zoals bijvoorbeeld huwelijksfeesten, kunnen in het pas gerenoveerde koetshuis en de voormalige paardenstal worden gehouden. Het Haveke beschikt ook over twee sfeervolle vakantiewoningen.

- Zutphenseweg 113, 7211 EC Eefde
- Beschrijving op Wikipedia
- Eigen website

 

Huis de Voorst en Huis 't Velde 
HuisDeVoorstKLHet paleisachtige Huis de Voorst ligt aan de uiterste rand van het dorp Eefde, voorbij de sluis over het Twentekanaal. Het fraaie kasteel werd in 1695 gebouwd in opdracht van Arnold Joost van Keppel. Hij was in dienst van Koning Willem III die hem diverse adellijke titels schonk. Het ontwerp van Huis de Voorst is van dezelfde architecten die Paleis het Loo tekenden.
Helaas heeft een brand in 1943 het kasteel voor een groot deel verwoest. De Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen heeft het kasteel herbouwd/gerestaureerd, wat in 1960 tot voltooiing kwam. In 1988 kon Geldersche Kasteelen een belangrijk deel van het omliggende landgoed aankopen.
Huis de Voorst wordt vandaag de dag veel gebruikt als trouwlocatie of voor congressen en grote feesten. Het gebied eromheen is vrij toegankelijk; binnen de hekken is het gesloten voor publiek.  

Huis t VeldeKL

Ten zuiden van en aansluitend aan het landgoed van Huis de Voorst ligt, aan de oevers van de Berkel landgoed ’t Velde. Binnen een gracht ligt Huis ’t Velde, dat in de huidige vorm dateert uit de 16e eeuw. Het parkbos en de omgeving zijn prachtig wandel- en fietsgebied.
In 1326 wordt voor het eerst een ‘goet ten Velde’ genoemd. Huis en landgoed hebben veel eigenaren gehad, waaronder de hiervoor genoemde Arnold Joost van Keppel, die het landgoed kocht ter vergroting van landgoed De Voorst.
In 1965 kwam Huis ’t Velde in handen van de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. Sinds 1976 gebruikt de School voor Politie Leiderschap (SPL) het huis als conferentie- en studiecentrum. Huis ‘t Velde kan niet worden bezocht.
De wegen en paden en van het landgoed en het park om het huis zijn wel toegankelijk voor publiek. Sinds 2006 bevindt zich in het park achter het koetshuis de Tuin van Bezinning, een nationaal monument ter herdenking van tijdens de dienst omgekomen politiemensen.

- Parkeren op parkeerplaats bij Huis de Voorst, Binnenweg 10A, 7211 MA Eefde, Google Maps
- Eigen website Huis de Voorst
- Wandeling in de omgeving van Huis de Voorst en Huis den Dam.
- Gecombineerde wandeling 5,9 km Huis de Voorst, langs de Berkel en Huis 't Velde
   (Nog niet uitgewerkt; afbeelding / Afstandmeten.nl / gpx-file

 

Verwolde325Huis Verwolde, enkele kilometers van het dorp Laren langs de weg naar Markelo, stamt uit 1776 en wordt beheerd door ‘De Geldersche Kasteelen’. Het is van mei t/m oktober opengesteld voor publiek, weliswaar alleen d.m.v. een rondleiding. Op het terrein is ook een theeschenkerij en een oranjerie die ook als trouwlocatie wordt gebruikt. Het bezichtigen van de tuinen is gratis. In de omgeving zijn mooie wandelingen mogelijk, onder meer naar de ‘Dikke Boom’, een eik die volgens sommigen zo’n 440 jaar oud moet zijn!

- Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren
- Google Maps
- Website van Gelders Landschap en Kastelen
- Beschijving van het Bijzondere Bomenpad (pdf) in de tuin van Huis Verwolde 

 

   Velhorst325

   Staringkoepel325

De Velhorst en Staringkoepel 
Iets ten zuidoosten van Almen ligt landgoed De Velhorst. Het landgoed en het omringende gebied zijn vermoedelijk al sinds de 12de eeuw in adellijke handen. De laatste vruchtgebruiker van het landgoed liet het na aan de Vereniging Natuurmonumenten. Sindsdien is het ca 325 hectare grote terrein toegankelijk voor publiek, met uitzondering van het huis en de directe omgeving. 

In de omgeving ligt ook het zogeheten ‘Koepeltje van Staring’. Om daar te komen moet u met een handbediend pontje het riviertje de Berkel oversteken! 

- De Velhorst: Velhorst 5, 7241 TB Almen
- Google maps De Velhorst
Website van Natuurmonumenten over Velhorst
- Website Natuurmonumenten Staringkoepel
- Rondwandeling van 8km door natuurgebied
  Velhorst, langs de Berkel en naar de Staring-
  koepel.

Op de website van Natuurmonumenten vindt u ook een beschrijving van een wandelroute van 19 km

 

 

  

      © Stichting Media Gorssel

FacebookknopTrans2 TwitterknopTrans2    

 2.150 mensen volgen ons op: