Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied met een bijzondere flora en fauna. In 2009 heeft de Stichting IJssel­landschap dit voormalige militaire terrein gekocht en sinsdien wordt het beheerd door de Stichting Marke Gorsselse Heide.

In de afgelopen jaren is de heide vergroot en zijn maat­regelen genomen om uitdroging te voorkomen. De heide heeft daarmee haar oorspronkelijke natuur- en cultuur­waarden teruggekregen. Een deel van het omliggende bos is gekapt om plaats te maken voor heide. Ook is er veel geplagd, waardoor een deel van de gronden nog wat kaal zijn. De werkzaam­heden zijn in 2017 afgerond. 

BloeiendeHeivan IVN

Wandelen op de Heide
Op de heide worden jaarlijks tien tot twaalf rond­leidingen verzorgd door het IVN (afdeling Zutphen) en Marke Gorsselse Heide, waarbij u uitleg krijgt over de natuur en historie van dit bijzondere gebied. Ook zijn er andere activiteiten voor jeugd en volwassenen. Deze activiteiten worden vermeld in de agenda van deze website. Ook zijn excursies op verzoek mogelijk (zie link naar IVN hieronder).

Maar natuurlijk kunt u de Heide ook zelf afstruinen. Bijvoorbeeld met deze twee beschrijvingen. Startpunt is de Zessprong en restaurant de Zevensprong op 3 wandel- of fietskilometers van Gorssel (Bekijk het startpunt op Google Maps)

HeideKoeien2Zomers grazen Blonde d’Aquitaines op de Gorsselse HeideStichting Vrienden van de Gorsselse Heide
In 2008 is deze stichting opgericht met als voor­naamste doel de bescherming van de natuur­waarden op en rond de Gorsselse Heide en een halt toe te roepen aan de bedreigingen waaraan de Heide bloot­staat. Ook voor­lichting hoort daarbij.


Websites voor meer informatie:

  

Libellenexcursie10 7 16LT 26 klein Libellenexcursie10 7 16LT 6 klein
Libellenexcursie10-7-16LT 17 Libellenexcursie10-7-16LT 18

Foto's van wandelexcursies op de Heide. Boven 'Op zoek naar vlinders en libellen' (2016) en onder 'Dauwtrappen' (2012).

Dauwtrappen04 Dauwtrappen06

  

Heide NiekHidding09 18 210px 1Heide NiekHidding09 18 210px 2Heide NiekHidding09 18 210px 3

Onderste drie foto's: Niek Hidding, 2018

 


Nog meer foto's van de Heide (fotoalbums op Gorssel.nl):

- Vlinders en libellen - 10 juli 2016
- Dauwtrappen op de Heide - 12 mei 2012 

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail