GKK-Café met Rudolf Spoor

Wanneer:
dinsdag 4 oktober 2022
Waar:
Eetcafé de Hoek
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

Iedere eerste dins­dag van de maand is er van 16.00 uur tot 17.30 uur een Gorssels Kunst­café in Eetcafé De Hoek in Gorssel. Lief­hebbers van kunst en cultuur kunnen ervaringen uit­wisselen en er is steeds een interessante gast die een in­leiding zal verzorgen.

Rudolf Spoor Foto PR kleinRudolf Spoor (Foto PR)Op dinsdag 4 oktober komt regisseur en camera­man Rudolf Spoor naar De Hoek. Dick van Welzen gaat met hem in gesprek. Beproefde elementen uit de regie­professie en gedenk­waardige beelden en anekdotes uit zijn markante loopbaan passeren de revue.

Is kunst maken met beelden ook beeldende kunst?
In 1962 was Rudolf Spoor camera­man bij de uitvaart van koningin Wilhelmina en in 1963 bij de legendarische Elfsteden­tocht met winnaar Reinier Paping. Spraak­makend werd zijn uitzending van de eerste maan­landing (1969). Zo’n 20 jaar lang was hij regisseur bij de intocht van Sinterklaas en 17 maal bij de Prinsjesdagen. Ook was hij verantwoordelijk voor talloze lijsttrekkers­debatten, Koninginne­dagen en 4-mei-herdenkingen. En hoe laat je je gevoel meespreken, bij de Bijlmer­ramp of de herdenking van de Hercules­ramp? Zijn minutieus voorbereide shot van ‘De traan van Maxima’ ging in 2002 de hele wereld over. Dat bracht hem, toen al ruim met pensioen, in 2008 tot in Buthan voor een koninklijke kroning. Bovendien maakte hij documentaires, zoals ter ere van de 50ste verjaardag van koningin Beatrix en over raket­pionier Wernher von Braun. Ongetwijfeld horen we tegelijk over ruimtevaart, zijn andere passie. Die ving in 1958 aan met een harde knal toen de lancering van de eigenhandig gebouwde raket ‘Spoor 1’ de ruiten uit zijn ouderlijk huis sloeg.

‘Een uitzending moet in één keer goed; je kan het niet nog eens overdoen!’
Juist een grondige voorbereiding met schema’s, plattegronden en eindeloos oefenen verschaft de regisseur een solide basis om toeval toe te kunnen laten. Maar kan je toeval vooraf ook wat naar je hand zetten, zoals bij die sinterklaas­intocht in Harlingen?

Ook niet-leden van de Gorsselse Kunst­kring zijn welkom
Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. Er wordt een vrijwillige bij­drage gevraagd voor een attentie voor de gast. 
Na afloop van de bijeen­komst kunt u,  als u dat wilt en voor eigen rekening, eten aan de lange tafel in het eet­café om na te praten. Hiervoor kunt u zich tijdens de bijeen­komst opgeven. 

  


Locatie

Locatie:
Eetcafé de Hoek
Eetcafé de Hoek

Omschrijving

Eetcafé De Hoek
Joppelaan 5, 7213 AA Gorssel
Website 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends