Workshop ‘enten, stekken, afleggen en snoeien’

Wanneer:
vrijdag 10 februari 2023
Waar:
Tuinderij de Veldhof
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

Op vrijdag 10 februari verzorgt Taco Blom bij Tuinderij De Veldhof een workshop ‘enten, stekken, af­leggen en snoeien’. 
Workshopsnoeien kleinFruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onder­stam, de juiste plaatsing, het juiste onder­houd en verzorging. In deze training leer je zowel de theorie als de praktijk en maak je je eigen ent om mee te nemen.

Enten
Enten wordt toegepast om de eigen­schappen (bv. smaak, oogst­tijd, bewaar­baarheid) van een boom te behouden. In de work­shop wordt dieper in­gegaan op het hoe en waarom, wanneer je wel en wanneer je niet hoeft te enten. Ook hoe je het beste kunt enten komt aan bod. Je leert enten, zowel in theorie als in de praktijk, want je gaat naar huis met een eigen appel-, peren- of indien beschik­baar een tamme kastanje- of mispel-ent. Een en ander af­hankelijk van beschikbaar­heid.
Door een takje te nemen van een boom waar je de kwaliteit van waar­deert en die te enten op bij­voorbeeld een onder­stam van een soort die het in jouw bodem goed zal doen, bereik je de beste resultaten. Je hebt met enten ook controle over de grootte en groei­snelheid van de boom.
De deelnemers aan de work­shop gaan als praktijk­voorbeeld een sierappel ‘om-enten’ met verschillende rassen, zodat er verschillende smaken en oogst­momenten van het boompje komen.

Vermeerderen
Om productiviteit van bessen-, bramen- en frambozen­struiken te bevorderen is wat zorg nodig, zoals snoeien. Dat de takken die je weg­haalt door stekken weer nieuwe planten kunnen opleveren is mooi mee­genomen. Ook af­leggen als vermeerdering komt aan de orde.

Taco Blom Is permacultuur­ontwerper maar ook docent. Hij adviseert en legt permacultuur­tuinen aan in binnen- en buiten­land. Hij is van kindsaf aan op­gegroeid met bomen, struiken en kruiden en werkt er al meer dan 25 jaar beroeps­matig mee. Dit deed hij in zowel de gangbare land- en tuin­bouw als in de biologische en de laatste 14 jaar in permacultuur. Perma­cultuur is voor Taco een logische stap verder; nog meer samen­werken met de natuur, en zo een eetbaar land­schap creëren.

De kosten van de workshop bedragen € 75 inclusief thee en koffie. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
NB.: het aantal plaatsen is beperkt.

 

 


Locatie

Locatie:
Tuinderij de Veldhof
Tuinderij de Veldhof

Omschrijving

Hoek Veldhofstraat/Marsweg
Vanuit Gorssel de Veldhofstraat nemen. De tuinderij zit net over het spoor rechts.
Locatie op Google Maps  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends