Lezing De Elf Marken: Ontwikkelingen in de beeldhouwkunst

Wanneer:
donderdag 9 februari 2023
Waar:
Het Hart, Eefde
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

claudel rodin kleinCamille Claudel en Rodin  © Musée Rodin (Foto Jean de Calan)Monique Hafkamp verzorgt op donder­dag 9 februari een lezing over de ont­wikkelingen in de beeldhouw­kunst vanaf het einde van de 19e en tot en met de 20e eeuw.

In de 19e eeuw kwam in de schilder­kunst de een na de andere nieuwe stroming tot ontwikkeling. Beeld­houwers daaren­tegen maakten zich pas aan het eind van de 19e eeuw los van de over­heersende klassieke stijl en thematiek. De schilders Degas en Renoir werkten op kleine schaal met terracotta figuur­tjes. Rodin en de sinds inmiddels bijna vergeten Camille Claudel werkten in gips en brons, waarbij licht een impressionis­tische rol speelde. 
Aan het begin van de 20e eeuw zochten jonge kunstenaars een nieuwe inspiratie­bron in primitieve en niet-westerse kunst. Daarbij raakten het realisme en naturalisme in de beeldende kunst op de achter­grond. Vormen kwamen steeds verder van de reële werkelijk­heid te staan, en zo ontwikkelde zich de abstracte kunst. Ook in het materiaal­gebruik verwijderden kunstenaars zich van de klassieken. Afval en kunst­stof werden gebruikt voor drie­dimensionale vormen, die strikt genomen geen sculp­turen meer zijn maar instal­laties worden genoemd. Toch zijn er nog steeds kunste­naars die werken met brons en steen en die vormen maken die op een nieuwe manier verwijzen naar de traditie.

Kunst­historica Monique Hafkamp studeerde kunst­geschiedenis en Italiaans in Nijmegen, Rome en Florence. Tijdens haar studie reisde ze veel door diverse landen om naar kunst en architec­tuur te kijken. Ook heeft ze zich verdiept in kostuum­geschiedenis. Reizen doet ze nog steeds. Een aantal maanden per jaar begeleidt ze culturele reizen naar diverse bestemmingen in Europa. De andere helft van het jaar geeft ze cursus­sen en lezingen over kunst en cultuur en kostuum­geschiedenis. Ze heeft een brede belang­stelling, die ze deelt met anderen. Zo verbindt ze informatie over de ont­wikkelingen in de beeldende kunst met belangrijke historische gebeurte­nissen. Op deze manier laat ze zien hoe kunst een deel is van de geschiedenis van de mens. 

Locatie: Het Hart, Jolinkweg 2 in Eefde. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5. 

 


Locatie

Locatie:
Het Hart, Eefde
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends