Lezing GKK: ‘Hoe fotografie kunst werd’ door Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Wanneer:
vrijdag 24 maart 2023
Waar:
Residentie de Roskam
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

GKKDobrowolski kleinKrzystof Dobrowolski-Onclin (foto: Niels Blekemolen)Op vrijdag 24 maart is Krzysztof Dobrowolski-Onclin te gast bij de Gorsselse Kunst­kring in Residentie de Roskam. 

Fotografie als kunst
Als je maar lang genoeg wacht, dan worden zelfs de meest banale kiekjes uit­eindelijk kunst, stelt Susan Sontag in haar standaard­werk ‘Over fotografie’. Zo kan het zijn dat de eerste gefixeerde afbeelding uit 1827, nauwelijks nog een foto te noemen, in de kunst­boeken prijkt, terwijl de voor­stelling ronduit banaal is: een uiterst vaag uit­zicht uit het raam. Toch werd de nieuwe techniek razend populair toen in 1839 een toestel op de markt kwam waarmee werktuige­lijk afbeeldingen konden worden gemaakt. Niemand die de vroege fotografie als een kunst­vorm op zich zag, ze kon hooguit dienen als hulp­middel van de schilder­kunst. Wel volgt de vroege fotografie de esthetiek van de schilder­kunst: portretten, stillevens, land­schappen. U hoort waarom fotografie snel populair werd en hoe het komt dat we foto’s van bijvoorbeeld Julia Cameron nu tot autonome kunst­werken verheffen.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunst­geschiedenis en Franse letter­kunde en studeerde aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunst­geschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onder­werp te beperken. Krzystof is oprichter en eigenaar van ‘Bureau Boeiend’.

De lezing begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Ook niet-leden van de GKK zijn welkom; zij betalen € 10 p.p., contant te voldoen aan de zaal. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.

 

 

 

 


Locatie

Locatie:
Residentie de Roskam
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends