GKK-Lezing door kunsthistorica Karin Haanappel

Wanneer:
donderdag 19 oktober 2023
Waar:
Residentie de Roskam
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

Op donderdag 19 oktober zal kunsthistorica Karin Haanappel voor de Gorsselse Kunst­kring een lezing geven over 'Vincent van Gogh in Drenthe'. 
De lezing begint om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Ook niet-leden van de GKK zijn welkom; zij betalen € 10 p.p., contant te voldoen aan de zaal. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.

'Vincent van Gogh in Drenthe'
vincent van gogh hutten 1883 olieverf op doek 35 4 x 55 7 cm van gogh museum amsterdam vincent van gogh stichting kleinVincent van Gogh, Hutten, 1883, Olieverf op doek, 35,4 x 55,7 cm. Collectie: Van Gogh Museum Amsterdam (Vincent van Gogh stichting)Van Gogh (1853-1890) is wereldberoemd. Toch weten niet veel mensen dat hij ook in Drenthe verbleef. Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode in het najaar van 1883 zijn vijf schilderijen, meerdere tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. Vanaf 11 september 2023 besteedt het Drents Museum in Assen voor het eerst in de geschiedenis aandacht aan Van Goghs Drentse periode. Een jarenlang onderzoek is hieraan vooraf­gegaan dat niet alleen uitmondt in een grote tentoon­stelling, maar ook in een rijk geïllustreerde publicatie. Hoewel het uitgangspunt voor deze lezing Van Goghs verblijf in Drenthe is, zal de spreekster zijn avontuur plaatsen in de context van zijn leven en oeuvre tegen de achtergrond van de tweede helft van de negentiende eeuw.

Kunsthistorica: Karin Haanappel
KarinHaanappel kleinKarin Haanappel Sinds 1994 is Karin Haanappel werkzaam als zelfstandig kunst­historica. Na het behalen van haar doctoraal Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren, met een scriptie over de Franse beeld­houwster Camille Claudel, begon ze als onafhankelijk onderzoeker, waarbij ze de vergeten vrouwelijke kunstenaars weer voor het voetlicht plaatst. Hoewel haar focus op de kunst uit de negentiende eeuw ligt, deed ze voor haar boek ‘Herstory of Art’ (2012) onderzoek naar de perioden van de prehistorie tot de moderne tijd. Dit maakt dat zij kunst en kunstenaars uitstekend in de context van hun tijd kan beschouwen.

 

 

 

 


Locatie

Locatie:
Residentie de Roskam
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends