GKK-Lezing: Lezing het verborgen leven van kunst

Wanneer:
donderdag 18 januari 2024
Waar:
Residentie de Roskam
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

Op donderdag 18 januari (en niet een week later, zoals eerder aangekondigd) zal archeoloog en auteur Benjamin Rous een lezing geven voor de Gorsselse Kunst­kring over 'het verborgen leven van kunst'. 
De lezing begint om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Ook niet-leden van de GKK zijn welkom; zij betalen € 10 p.p., contant te voldoen aan de zaal. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.

'Het verborgen leven van kunst'
Sluier van de tijd kleinOmslag boek 'Sluier van de tijd' van Benjamin RousSoms lijkt het alsof kunstwerken er altijd al zijn geweest en er altijd zullen zijn. Niets is minder waar: kunst verandert onherroepelijk en dat wat we nu zien is niet meer wat het ooit is geweest. Doorgaans kijken we alleen naar wat zich op dat moment aan ons openbaart, maar we kunnen er niet van op aan dat dat ook het hele verhaal is. Om een kunstwerk echt te begrijpen moeten we proberen het volledige verhaal achter het object te reconstrueren. We moeten voorbij het zichtbare oppervlak gaan om inzicht te krijgen in het verborgen leven van kunst. De afgelopen decennia hebben onderzoekers talloze methoden ontwikkeld om kunstwerken laag voor laag af te pellen, van het heden terug naar de oorsprong.

Tijdens deze lezing wordt u meegenomen op een fascinerende reis door die verschillende lagen van kunst. Het laat zien wat we niet direct kunnen zien en laat ons met een frisse blik naar bekende beelden kijken.

Benjamin Rous
Benjamin Rous (1979) studeerde Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel coördineert hij bij het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) onderzoeks­programma’s waarin erfgoed­experts werken aan innovatieve manieren om kunst te bestuderen, te presenteren en te behouden. Eerder schreef hij het boek ‘Opera. Een geschiedenis in 27 sleutelwerken’.

  

 

 

 


Locatie

Locatie:
Residentie de Roskam
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends