GKK-Lezing: Follies, gebouwde dwaasheid

Wanneer:
donderdag 18 april 2024
Waar:
Residentie de Roskam
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

Op donderdag 18 april zal kunsthistoricus en auteur Wim Meulenkamp een voordracht verzorgen voor de Gorsselse Kunst­kring met als titel 'Follies, gebouwde dwaasheid'.  
De lezing begint om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Ook niet-leden van de GKK zijn welkom; zij betalen € 10 p.p., contant te voldoen aan de zaal. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.

'Follies, gebouwde dwaasheid'
Dunmore Pineapple 20090619 02 kleinDe Dunmore Pineapple (de Ananas van Dunmore) in de buurt van Airth in de Schotse regio Falkirk (bron: Wikipedia).Follies zijn merkwaardige, excentrieke bouwwerken in de tuin of op het erf, ter verfraaiing of gebouwd als obsessie. Ze zijn in heel Europa te vinden, maar ontstonden in Engeland in de achttiende eeuw. Nederland heeft ook een groot aantal van deze architectonische merk­waardigheden. Wim Meulenkamp bestudeert deze follies al tientallen jaren en heeft er veel over gepubliceerd. Aan de hand van voorbeelden uit onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Duitsland wordt de rijkdom aan stijlen, vormen en soorten geïllustreerd. Voorts wordt ingegaan op de specifieke populariteit van onze Nederlandse tuinfollies rond 1800, en onder meer de vaderlandse mode in zogenaamde schijnkluizenarijen en op verschijnselen als ‘roadside architecture’, vrijmetselaars­follies en de zelfbouw.

Wim Meulenkamp
Wim Meulenkamp (1953) is auteur en kunst historicus en onder meer specialist op het gebied van met name Follies. Hij publiceerde meerdere boeken, waaronder ‘Follies: bizarre bouwwerken in Nederland en België’ (Arbeiderspers 1995) en recent (2020) ‘The English Folly: The Edifice Complex’ (Liverpool University Press/Historic England), met Gwyn Headley.
   

 

 


Locatie

Locatie:
Residentie de Roskam
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends