GKK-Lezing: Het verhaal van twee vierkanten

Wanneer:
donderdag 23 mei 2024
Waar:
Residentie de Roskam
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

VierkantHulsman kleinFoto Bernard HulsmanOp donderdag 23 mei verzorgt redacteur en auteur Bernard Hulsman een lezing voor de Gorsselse Kunstkring met als titel ‘Het verhaal van de twee vierkanten’.  
De lezing begint om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Ook niet-leden van de GKK zijn welkom; zij betalen € 10 p.p., contant te voldoen aan de zaal. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.
Dit is de laatste lezing van het seizoen 2023/2024 van de GKK. Het nieuwe seizoen begint weer in september 2024.

'Het verhaal van twee vierkanten'
In deze lezing laat Bernard Hulsman zien hoe Theo van Doesburg, de oprichter van De Stijl, samen met de Russische constructivist El Lissitzky de wereld een eeuw geleden veranderde. In 1922 leerden Van Doesburg en Lissitzky elkaar kennen in Berlijn. De twee kunstenaars-architecten zagen onmiddellijk in dat De Stijl en de Russische avant-garde veel overeenkomsten hadden. Dit was het begin van een korte, maar vruchtbare samenwerking. Van Doesburg en Lissitzky stichtten ‘het geloof van het vierkant’ dat veel aanhang kreeg aan het Bauhaus, de hogeschool voor kunst, vormgeving en architectuur in Duitsland. Via het Bauhaus kreeg ‘het geloof van het vierkant’ veel invloed op de moderne architectuur in Europa en Amerika. Hulsman zal in zijn lezing ook het geheim van het succes van het geloof van het Nederlands-Russische vierkant onthullen.

Bernard Hulsman
Hulsman (1958) studeerde politieke wetenschappen. Vanaf 1990 is hij redacteur van NRC Handelsblad en hij publiceert sinds 1985 over architectuur, beeldende kunst, geschiedenis en popmuziek. In 2007 was hij de architectuur­criticus en presentator van een serie over nieuwe architectuur in Nederland voor Arena, het kunst­programma van de NPS. Hij werkt nu aan een boek over de contacten en wissel­werkingen tussen Nederlandse en Russische kunstenaars en architecten in de jaren 1918-1940.


   

 

 

 


Locatie

Locatie:
Residentie de Roskam
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends