Kunstcafé van de Gorsselse Kunstkring

Wanneer:
dinsdag 7 mei 2024
Waar:
Gasterij de Hoek
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

De Gorsselse Kunstkring (GKK) organiseert iedere eerste dinsdag van de maand het Gorssels Kunstcafé in Gasterij de Hoek in Gorssel. Op 7 mei is de bevlogen ornitholoog Gerard Boere, die ook veel belangstelling heeft voor (volks)kunst, te gast. Moderator Dick van Welzen gaat met hem in gesprek.
Van 16.00 uur tot ongeveer 17.30 uur.

In Siberië zijn geen wegen
Gerard Boere kleinGerard BoereEen boek ‘vers van de pers’, want in april verscheen ‘In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen‘ (Uitgeverij Noordboek). Hierin verhaalt Gerard Boere met verve, en dat doet hij ook in het café, over zijn expedities naar arctisch Siberië en de steppes en moerassen van Zuid-Siberië. Hij ging daar, in de Glasnost- en Perestrojka-tijd, minstens tien maal op onderzoek in de broed­gebieden van de ons zo bekende trek­vogels, zoals rotganzen, steltlopers en speurde naar de mythische dunbekwulp.

Voor en ook na de ‘Val van de Muur’ bleken – behalve de onmisbare volharding – vele andere factoren van betekenis voor het succes van die zoektochten in de toendra’s en eindeloze steppe- en moerasgebieden, zoals handig manoeuvreren tijdens congressen, onderling vertrouwen, stom toeval én altijd weer de wodka. En hoe zou het eigenlijk vandaag in het vijandige Rusland gaan met een dergelijke internationale samenwerking rond natuuronderzoek?

Boere faciliteerde, maar verrichtte zelf ook veldwerk in Rusland en in Oekraïne, voor veel Nederlandse ornithologen. De resultaten verdiepten onze inzichten over de vogeltrek aanzienlijk en bevestigden daarbij het grote belang van het Waddenzee­gebied, op welk onderwerp hij al in 1977 promoveerde. Voorts was hij in Gorssel intensief betrokken bij het ooievaars­buitenstation in de Ravens­waarden en leidde leden van de vogel­werkgroep op tot professionele vogelringers. Naast dat alles is Gerard Boere een (volks)kunstverzamelaar en toont hij ons, ook uit de eigen collectie, diverse afbeeldingen van onze ‘gevederde vrienden’ én van verworven (toegepaste) kunst uit Siberië. Gerard Boere werd verschillende keren onderscheiden voor zijn werk, als natuur­diplomaat, voor internationale betrekkingen en natuur­beschermings­verdragen en de samenwerking met Rusland en Oekraïne. Het boek ‘In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen’ is tijdens de bijeenkomst in het café verkrijgbaar en anders bij boekhandel Bechtle.

GKK Café
Aanmelden is niet nodig. Ook niet-leden van de Gorsselse Kunst­kring zijn welkom. De toegang is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bij­drage gevraagd voor een attentie voor de gast. Na afloop van de bijeen­komst kunt u, als u dat wilt en voor eigen rekening, eten aan de lange tafel in het eet­café om na te praten. Hiervoor kunt u zich tijdens de bijeen­komst opgeven. 
Voor meer informatie over de Gorsselse Kunstkring zie www.gorsselsekunstkring.nl.

 


Locatie

Locatie:
Gasterij de Hoek
Gasterij de Hoek

Omschrijving

Gasterij de Hoek
Joppelaan 5, 7213 AA Gorssel
Website 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends