Lezing 'Het belang van lokaal gedragen landschap'

Wanneer:
donderdag 25 april 2024
Waar:
Kerk
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

In het kader van haar vijftienjarig bestaan organiseert de Marke Gorsselse Heide een lezingencyclus over de ontwikkelingen in het ons omringende landschap.Op 25 april verzorgt Judith Snepvangers, algemeen directeur van Stichting IJssellandschap, een lezing met als onderwerp 'Het belang van lokaal gedragen landschap'. 
Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Gratis toegang.

Stichting IJssellandschap
Werken op de Heide kleinOnderhoud op de Gorsselse HeideStichting IJssellandschap en haar rechts­voorganger ‘de Verenigde Gestichten’ beheert en ontwikkelt sinds 1267 land­goederen, boerderijen en natuur­gebieden rondom de gemeente Deventer, bijvoorbeeld het Oostermaet in Lettele, De Haere in Olst en dichtbij Epse landgoed Oxe en Beedeal Bloemen­weide Epse Noord. In totaal bezit IJssel­landschap bijna 4.500 ha in een straal van 10 km rond de stad Deventer. De stichting heeft een rijke geschiedenis in het verbinden van landbouw en natuur, het verbinden van stad en buiten­gebied en het renderend maken en houden van landschap. In haar lezing zal Judith iets vertellen over de geschiedenis van IJssel­landschap en de uitdagingen voor een landschap beheerder in de huidige tijd en hoe IJssel­landschap samen met pachters voortdurend zoekt naar verduurzaming van de landbouw. Voorbeelden hiervan zijn de waterbuffel­boerderij in Keizersrande, in de uiter­waarden van de IJssel en stadsboerderij de Linde.

Over de spreker
Judith Snepvangers is sinds 2021 algemeen directeur van Stichting IJssel­landschap. Daarvoor werkte ze als regio­manager bij LTO Noord. Als dochter van een boomkweker heeft Judith agrarisch bloed in haar aderen en een bijzondere liefde voor landschap, natuur en milieu. Haar missie is het verbinden van landbouw, landschap, natuur en milieu.

Gorsselse Heide 
IJssellandschap faciliteerde en ondersteunde in 2009 het initiatief van de Marke Gorsselse Heide om als inwoners zelf het beheer van de Gorsselse Heide te doen. IJssellandschap kocht het voormalige militair oefenterrein van het rijk om het te kunnen bewaren voor de lokale gemeenschap. Het beheer van de Gorsselse Heide is via een erfpacht­constructie overgedragen aan de Marke Gorsselse Heide. Zo ontstond in 2009 een vrij unieke vorm van samenwerking van een particuliere stichting en een groep inwoners, die vanaf dat moment verantwoordelijk was voor het transformeren van een militair oefenterrein naar een natuurgebied. Judith Snepvangers zal het verhaal van de Gorsselse Heide plaatsen in een breder perspectief. Wat is de betekenis van dit soort lokale initiatieven in een tijd waarin het individuele belang steeds meer voorop staat, van ‘de overheid’ verwacht wordt dat het al het andere, de collectieve belangen, zoals natuurbeheer, ‘regelt’ en waarin velen als keerzijde van deze ontwikkeling een verlies aan collectiviteit voelen.

  


Locatie

Locatie:
Kerk
Kerk

Omschrijving

Protestantse kerk
Hoofdstraat 27, 7213 CN Gorssel

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends