Lezing 'Van wie is de natuur nou eigenlijk?'

Wanneer:
donderdag 6 juni 2024
Waar:
Kerk
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

Donderdag 6 juni is alweer de laatste lezing die Marke Gorsselse Heide organiseert in het kader van haar vijftien­jarig bestaan. Natuurfilosoof prof. dr. Matthijs Schouten gaat in op onze relatie als mens met de natuur. Schouten is een veelgevraagd spreker en de Marke is verheugd hem te kunnen ontvangen in de kerk in Gorssel.
Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Gratis toegang.

matthijs schouten 01 960 540 copieMatthijs Schouten

Van wie is de natuur nou eigenlijk?
Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw, de tijd waarin we ons ervan bewust werden hoe ver de invloed van de mens op de natuur kan reiken, is de houding die de mens naar de natuur inneemt een belangrijk thema van onderzoek geworden. Milieu­filosofen brachten het begrip grond­houding naar voren. Daarin ligt besloten hoe we onszelf in relatie tot de natuur zien en hoe we vinden dat we met de natuur dienen om te gaan. Vinden we dat de over de natuur moeten heersen? Dat we eigenaar van de natuur zijn? Of rentmeester? Of een partner? Grond­houdingen verschillen tussen mensen onderling en ook tussen culturen en religies. De lezing gaat in op verschillende typen grond­houdingen en onderzoekt de relatie tussen een grondhouding en de dagelijkse handelings­praktijk.

Over de spreker
Matthijs G.C. Schouten (1952) is een Nederlandse ecoloog en filosoof die in dienst is geweest bij Staats­bosbeheer en er tegenwoordig als adviseur voor werkt. Hij is tevens emeritus buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel bij de leerstoelgroep Natuurbeheer en Plantenecologie van Universiteit Wageningen. Ook is hij hoogleraar natuur- en landschaps­bescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland).

  


Locatie

Locatie:
Kerk
Kerk

Omschrijving

Protestantse kerk
Hoofdstraat 27, 7213 CN Gorssel

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends