Vleermuizenexcursie

Wanneer:
vrijdag 17 mei 2024
Waar:
Gorsselse Heide
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

vleder6 v Herman H

Op vrijdagavond 17 mei is er op de Gorsselse Heide een vleermuizen­excursie. Twee op dit gebied deskundige gidsen van IVN Eerbeek (Herman Heskamp en Chris Holtslag) zullen deze excursie verzorgen. De wandeling start om 21 uur op de hoek Reeverdijk/Elzerdijk (locatie op Google Maps) en duurt ongeveer twee uur. 
Voor deze wandeling is aanmelding verplicht (max. aantal deelnemers is 24). Aanmelden kan bij Lambert Kouwenberg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 0575 540978. Bij regen en/of harde wind gaat de excursie niet door.

Mystiek en mysterieus: twee woorden die het leven van vleermuizen beschrijven. Mystiek, voorbij de normale menselijke perceptie van horen, zien en voortbewegen. Vliegen met je handen, kijken met je oren en slapen hangend aan je benen, beschrijft het leven van de vleermuis. Mysterieus is zijn nachtelijke verschijning en zijn onhoorbare, grillige vlucht aan de avondhemel.

Vleermuizen hebben best wel goede ogen maar jagen en navigeren doen ze met geluid dat het best omschreven kan worden als sonar (sound navigation and ranging). Een techniek die gebruik maakt van geluid om voorwerpen te detecteren. Vleermuizen zijn vliegende zoogdieren die geluid uitstoten via hun bek en/of neus om vervolgens de echo’s te verwerken met hun oren. De frequentie waarmee dat gebeurt ligt boven de menselijke gehoorgrens. Dit noemen we ultrasoon.

Moderne apparatuur is in staat om dit geluid om te zetten naar frequenties die voor ons hoorbaar zijn. Hierbij valt op dat verschillende soorten vleermuizen, verschillende te onderscheiden geluiden produceren wat betreft frequentie, ritme en toonhoogte.
Tijdens de wandeling proberen we de verschillende soorten te laten horen en vertellen we hoe vleermuizen wonen en jaarrond leven.

www.ivn.nl/afdeling/zutphen
www.markegorsselseheide.nl

 


Locatie

Locatie:
Gorsselse Heide
Gorsselse Heide

Omschrijving

De Gorsselse Heide is een mooi natuur­gebied tussen Gorssel, Eefde en Harfsen.
Het is vrij toegankelijk en er worden excursies gehouden.
Meer over de Heide in de rubriek Erop uit 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends