Vanavond een wijziging ten opzichte van het programma van de GKK; niet Paulo Martina, directeur Musea Zutphen verzorgt de lezing, maar conservator Christiaan te Strake. Hij vertelt over 'Zutphense iconen'.
De lezing begint om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Ook niet-leden van de GKK zijn welkom; zij betalen € 10 p.p., contant te voldoen bij de ingang. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.
Let op nieuwe locatie: De lezingen van de GKK zijn in het kerkgebouw van Gorssel.
Iconen
Volgens de Dikke Van Dale is een icoon ‘een persoon die of een voorwerp dat een bepaalde periode, partij of club als het ware belichaamt’.
Tijdens de lezing zal Christiaan te Strake aandacht besteden aan een aantal bekende Zutphense iconen. Historische figuren als bijvoorbeeld Sir Philip Sidney en Robert Jasper van der Capellen tot den Marsch, maar ook iconische voorwerpen en gebouwen zullen de revue passeren. Hierbij valt onder andere te denken aan de Walburgiskerk en de IJsselbrug in al zijn verschijningsvormen, maar ook ‘schitterende voorwerpen’ als ‘het Liber Aureus Zutphaniensis’ en de oudste foto van Nederland. Deze iconen vertellen ieder een verhaal op zich, maar samen vertellen zij het verhaal van de lange en interessante geschiedenis van de stad Zutphen.
Christiaan te Strake (1964) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt sinds 1990 bij Musea Zutphen als conservator stads- en streekgeschiedenis. Hij staat bekend als een rasverteller en werkte mee aan vele publicaties over de geschiedenis van Zutphen. Bij de verhuizing van de Musea Zutphen in 2017 naar het Hof Van Heeckeren was hij medeverantwoordelijk voor het ‘Verhaal van Zutphen’, de vaste opstelling van het Stedelijk Museum Zutphen. Ook is hij coördinator en docent van de cursus ‘Zutphenkunde’.