Op donderdag 17 oktober verzorgt japanologe en kunsthistorica Inge Klompmakers een lezing voor de Gorsselse Kunstkring.
De lezing begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Ook niet-leden van de GKK zijn welkom; zij betalen € 10 p.p., contant te voldoen bij de ingang. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.
Let op nieuwe locatie: De lezingen van de GKK zijn in het kerkgebouw van Gorssel.
Hollanders in Japan en de Japanse kunst, 1600-1868
Ruim twee eeuwen lang zou Nederland het enige westerse land zijn dat met Japan mocht handeldrijven, vanuit het eilandje Deshima bij Nagasaki. De Hollanders werden afgebeeld in Japanse prenten en schilderingen en ook op lakwerk en porselein. In haar lezing presenteert Inge Klompmakers de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in Japan en hoe deze zichtbaar is in de Japanse kunst, inclusief de introductie van westers perspectief en licht en schaduw. Titia Bergsma, de eerste westerse vrouw in Japan en de Duitse arts Von Siebold, wiens Japancollecties nu in Leidse musea te zien zijn, komen ook aan bod evenals het dagelijks leven op Deshima en de hofreis naar de hoofdstad.
Inge Klompmakers werkt als uitgever Asian Studies voor Amsterdam University Press en zij is al ruim 25 jaar professioneel actief in het internationale Japanse kunstveld. In 2014 richtte Inge Yoyogi Park op, een platform met lezingen en evenementen over Japanse kunst en cultuur. In 2019 heeft ze deze activiteiten uitgebreid met een uitgeverij en een online Japanboekhandel.
Voor meer informatie: www.yoyogipark.nl