Lezing ‘1945 De Afrekening’, door Ad van Liempt

Wanneer:
dinsdag 17 mei 2022
Waar:
Het Hart, Eefde
Categorie:
Algemeen

Omschrijving

LiemptBoek kleinDe Historische Vereniging De Elf Marken organiseert deze lezing gezamen­lijk met het Historisch Genoot­schap Lochem Laren Barchem. Ad van Liempt (1949) is journa­list, schrijver en mede-bedenker van het tv-programma Andere Tijden.

1945 was het jaar van de bevrijding, van de feestelijke intocht van de geallieerde troepen, van de tome­loze vreugde in Hollands straten – en toch geen jubel­jaar. Daarvoor was er te veel om over te treuren. De duizenden doden in het westen, als gevolg van de hongers­nood. De meedogen­loze represailles van de bezetter, die tal­loze gezinnen in rouw dompelden. En vooral het vergeefs wachten op al diegenen die niet terug­kwamen. In mei drong langzamerhand het besef door dat uit de Joodse gemeen­schap 102.000 onschuldige mensen in de vernietigings­kampen waren vermoord. Om hun ras.
Het was een bevrijding waar een zwarte wolk boven hing. En die zich af­speelde in een sfeer van chaos. Er vielen een paar honderd doden bij schiet­partijen tijdens het gezags­vacuüm in de mei­dagen. En op straat werden NSB'ers naar kampen gesleept en zogeheten moffen­meiden openbaar vernederd en kaal­geknipt. Het duurde lang voor Nederland weer op een ordelijke samen­leving begon te lijken. Er was nauwelijks trans­port, de verwoestingen waren gigantisch en van economisch herstel was nog geen glimp waar te nemen. En daar diende zich al het volgende pro­bleem aan. In Nederlands-Indië riepen nationalisten een onaf­hankelijke republiek uit en ont­vlamde in de steden een gewelddadige revolutie.
Bevrijding, jazeker, maar in het jaar waarin Nederland zijn vrijheid terug­kreeg, groeiden de problemen de inwoners boven het hoofd.
De lezing vindt plaats in Het Hart in Eefe en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor de leden van beide verenigingen; niet-leden betalen € 5,- p.p.

 

 

 


Locatie

Locatie:
Het Hart, Eefde
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Twitter Share with friends