Wanneer:
woensdag 12 april 2017
Waar:
Kerk

Omschrijving

PuttenOp woensdag 12 april houdt de Historische Vereniging De Elf Marken in de protestantse kerk in Gorssel haar jaarlijkse ledenvergadering. Na de ledenvergadering houdt Evert de Graaf, oud-voorzitter van de ‘Stichting Oktober ’44 Putten’ een lezing over de gebeurtenissen in het oorlogsjaar 1944 in Putten.

Na de inval op 10 mei 1940 door de nazi’s en de vlucht van Koningin Wilhelmina en de regering naar Londen, brak de bezettingstijd aan. In de eerste oorlogsjaren hernam het gewone leven grotendeels zijn loop. Na het keerpunt in de oorlog, begin 1943 na de val Stalingrad, ontstond er een grimmige situatie. De Duitsers traden hard op tegen het toenemende verzet. Vooral in het buitengebied tussen Putten, Voorthuizen en Nijkerk opereerden meerdere verzetsgroepen.
In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 pleegde een verzetsgroep tussen Nijkerk en Putten, bij de Oldenallersebrug, een aanslag op een auto van de Wehrmacht. Dit leidde tot de razzia van 1 en 2 oktober 1944.
Evert de Graaf gaat in op de volgende vragen: waarom en waarheen werden 660 mannen gedeporteerd en waarom stierven zovelen van hen in de Duitse concentratiekampen? Verder komt de vraag aan de orde waarom Putten altijd in verband gebracht wordt met de aanslag op Rauter. Opvallend is ook dat Putten nooit de (internationale) bekendheid gekregen heeft als Lidice (Bohemen, in het huidigeTjechië, 10 juni 1942) en Oradour (Frankrijk, 10 juni 1944).

De lezing vindt plaats in de kerkzaal van de protestantse kerk in Gorssel en begint om 20.15 uur; voorafgaand aan de lezing is de jaarlijkse ledenvergadering, die om 19.30 uur begint. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5.

 

 

 

Locatie:
Kerk


Locatie

Kerk
Locatie:
Kerk

Omschrijving

Protestantse kerk
Hoofdstraat 27, 7213 CN Gorssel

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail