Lange titel:
Lezing in de bieb: ‘Noorderlicht’ door Marjan Spijkers

Wanneer:
dinsdag 20 maart 2018
Waar:
Bibliotheek

Omschrijving

Noorderlicht klein'Noorderlicht': onderwerp van de lezing op 20 maart in de bibliotheek GorsselVan zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart 218 is het weer Boekenweek. Het thema van deze (83ste) Boekenweek is ‘Natuur’.
In het kader van de Boekenweek 2018 is er op 20 maart 2018 in de Gorsselse bieb een lezing door Marjan Spijkers: ‘Noorderlicht’.

Van oudsher hebben mensen geprobeerd het noorderlicht te begrijpen en te verklaren. Verschillende culturen benoemen in hun folklore en mythologieën dit bijzondere lichtverschijnsel. De Samen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië, zagen het noorderlicht als een teken van hun voorvaderen die in contact probeerden te komen met de levenden, anderen zagen er een zwaan in die vast zat in het ijs van de Noordpool. Vandaag de dag reizen veel toeristen naar het hoge noorden om dit wonderbaarlijke spektakel met eigen ogen te zien. Tijdens deze lezing hoort u meer over het noorderlicht in volksverhalen en onderzoek naar de herkomst van het noorderlicht van vroeger tot nu. Op een toegankelijke manier wordt uitgelegd wat noorderlicht of poollicht nu eigenlijk is en waar je op moet letten als je het te zien wilt krijgen. Tot slot worden tips gegeven over het fotograferen van noorderlicht en natuurlijk laten krijgt u het noorderlicht te zien.

In 1995 rondde Marjan Spijkers de universitaire studie Scandinavische Talen af met specialisaties in de Noorse taal, volkskunde en het arctisch gebied. Sinds enkele jaren is zij gefascineerd door het noorderlicht. Samen met studiegenoot en vertaler Carla Joustra heeft zij de reisorganisatie Fru Amundsen opgericht, van waaruit zij onder meer reizen organiseren om het noorderlicht te zien. 

De lezing vindt plaats in de bibliotheek Gorssel, begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Toegangskaarten à € 5,00 zijn verkrijgbaar de voorverkoop bij de bibliotheek Gorssel; op 20 maart vanaf 19.00 uur à € 7,50 aan de zaal.

Locatie:
Bibliotheek


Locatie

Bibliotheek
Locatie:
Bibliotheek

Omschrijving

De Bibliotheek in Gorssel is gevestigd in Den Oldenhof en
is onderdeel van Graafschap Bibliotheken.
Hoofdstraat 45 B001, 7213 CR Gorssel
Website Graafschap Bibliotheken - pagina Gorssel

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail