Lange titel:
Lezing Triangulum: De ALMA-telescoop ontdekt vele exoplaneten

Wanneer:
donderdag 15 november 2018
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 15 november 2018 is er een lezing van de vereniging voor weer- en sterrenkunde 'Triangulum' met als onderwerp 'De ALMA-telescoop onthult het bestaan van exoplaneten'

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging voor weer- en sterrenkunde. Er zijn een aantal werk­groepen actief en er zijn lezingen en excursies. Werk­gebied is de Steden­driehoek. Lezingen zijn in Het Hart in Eefde en in Apeldoorn. Die in Het Hart worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl

De Lezing
Inleider is dr. Matthijs van der Wiel verbonden aan ASTRON.
Sinds de jaren '90 van de vorige eeuw is het aantal bekende exoplaneten (planeten buiten ons zonnestelsel) gestegen van een handjevol tot boven de 4.000. Het ziet ernaar uit dat bijna elke ster een of meerdere planeten in een baan om zich heen heeft. Planeetsystemen komen dus veel voor. Maar hoe vormen al die planeten zich?
De uiteindelijke planeten zijn minstens 10 miljoen miljoen keer groter dan de stofdeeltjes waaruit ze vormen. Er zijn dus enorme schaalverschillen te overbruggen, beginnend bij het samenklonteren van de kleinste deeltjes. Dit alles gebeurt in draaiende, afgeplatte structuren die zich rondom nog steeds groeiende, jonge sterren bevinden: zogenaamde protoplanetaire schijven.
Ons eigen zonnestelsel is al zo'n 4.5 miljard jaar oud. Om te zien hoe nieuwe planetenstelsels nu aan het vormen zijn, bestuderen astronomen het koude gas en stof in protoplanetaire schijven op afstanden van honderden lichtjaren. Hiervoor zijn telescopen nodig met een groot oplossend vermogen die gevoelig zijn voor ver-infrarood en millimeter-straling. De ALMA telescoop, 66 gekoppelde schotels in de Chileense woestijn, heeft sinds 2012 dit onderzoeksveld in een stroomversnelling gebracht. Een deel van de schotels verhuist regelmatig tussen verschillende ankerposities op de hoogvlakte. Met de schotels dicht bij elkaar geplaatst biedt ALMA hoge gevoeligheid in zeer korte waarneemtijd; met schotels ver uit elkaar (tot 16 km) is de resolutie zo hoog mogelijk. Met de ALMA telescoop, gebouwd en beheerd door een wereldwijd consortium, onthullen we belangrijke stappen in het ontstaansproces van planeten.

Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

 

www.triangulum.nl

  

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail