Lange titel:
Oude tijden op de Detmerskazerne

Wanneer:
zondag 20 januari 2019
Waar:
Detmerskazerne

Omschrijving

Kazerne1 kleinBoven en onder: de sfeer van WOII op de Detmerskazerne in EefdeDe Stichting Veteranen Oost-Nederland en Veteranen Lochem organiseren op zon­dag 20 januari 2019 een dag met ‘levende historie.’ Plaats van handeling is de Detmers­kazerne in Eefde.

Detmerskazerne
De eerste steen van de Detmerskazerne werd gelegd op 29 maart 1939, dus kort voor het uit­breken van de Tweede Wereldoorlog. De eerste bewoners/gebruikers waren dan ook de Duitsers: in de kazerne was de opleiding van het Nationalsozialistische Kraftfahr­korps (konvooi­rijders) gevestigd.
Kazerne2 kleinNa de oorlog is de kazerne tot 2012 in gebruik geweest bij defen­sie en marechaus­see, onder andere voor de Infanterie Beveiligings­compagnie (IBC), de Intendance Herstel- en Depot­compagnie, Aan- en Afvoer­troepen (AAT) en het korps Nationale Reserve (Natres). Bij vele oud-dienst­plichtigen is de kazerne ook bekend om de schoen­makerij en de gasmasker­testruimte.
Na 2015 zijn meeste gebouwen gesloopt, behalve het poort­gebouw (de hoofd­ingang). Dat heeft een nieuwe functie gekregen, onder meer als Veteranen Ontmoetings­centrum van de Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON), gevestigd in de oude officiers­mess. Het poortgebouw blijft gehand­haafd, op de rest van het kazerneterrein is woningbouw gepland.

Roerige tijden
Op zondag 20 januari 2019 gaat de kazerne terug naar zijn roerige eers­te jaren, niet door het plaatsen van de bezetter in het gebouw, maar door het Veteranen Ontmoetings­centrum om te bouwen tot een RAF-basis met ‘plotting­room’. Dit was tijdens de Battle of Britain het zenuw­centrum tijdens de luchtaanvallen die de Duitsers uitvoerden op de grote steden in Groot Brit­tannië. Ook is er aandacht voor ‘de ‘missing man-formatie’ (een door vlieg­tuigen uitgevoerd saluut aan om­gekomen vliegers). Dit alles in de originele tenues uit die tijd. Als het weer mee­zit, zullen er ook diverse voer­tuigen te zien zijn. Bovendien worden er diverse mili­taire spullen verkocht. 
Kortom: er is deze dag voor iedereen iets te beleven. 

Informatie
De dag van ‘levende historie’ vindt plaats op 20 januari 2019 van 11.00 tot 16.00 uur op het Kazerneplein in Eefde.

 

Locatie:
Detmerskazerne


Locatie

Detmerskazerne
Locatie:
Detmerskazerne

Omschrijving

Kazerneplein 6, 7211BM Eefde
In de kazerne is het Veteranen Ontmoetings Centrum gevestigd
Locatie op Google Maps

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail