Lange titel:
Lezing Triangulum over radiotelescopen, ontwerp en technologieën

Wanneer:
donderdag 16 mei 2019
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 16 mei 2019 organiseert de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde "Triangulum" een lezing met als onderwerp: Radiotelescopen: ontwerp en actuele technologieën. 

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging voor weer- en sterrenkunde. Er zijn een aantal werk­groepen actief en er zijn lezingen en excursies. Werk­gebied is de Steden­driehoek. Lezingen zijn in Het Hart in Eefde en in Apeldoorn. Die in Het Hart worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl

De Lezing
RadiotelescoopInleider is Ing. Gerbert Lagerweij, werkzaam bij Vertex Antennetechniek.
Nadat vorige maand overal in de media het eerste beeld van een zwart gat werd gepubliceerd, staat radioastronomie momen­teel erg in de belangstelling. Vertex Antennentechnik (VA) uit Duisburg heeft een significante bijdrage geleverd aan het ontstaan van dit eerste beeld, omdat 5 van de 8 telescopen van het Event Horizon Telescope (EHT) zijn uitgerust met radiotelescopen die ontwikkeld, gefabriceerd en gebouwd werden door VA. Er is sindsdien veel interesse te bespeuren omtrent het thema radioastronomie en in radiotelescopen in het bijzonder.

Doordat natuurwetenschappers en astronomen voortdurend nieuwe eisen stellen aan de nauwkeurigheid van telescopen, wordt er op dit gebied continu aan ontwikkeling en prestatie­verbetering gedaan. Op dit moment is VA alweer 2 jaar onderweg om uiteindelijk in 2021 twee nieuwe sub-millimeter radiotelescopen te bouwen op een 5600 meter hoge berg in de Chileense Atacama. Eén van deze telescopen zal observaties mogelijk maken in een nieuw spectrum met frequentiebereik van boven de 1 THz.
Tijdens de lezing wordt er ingegaan op een veelvoud van technische facetten omtrent het thema paraboolantennes en telescopen voor verschillende applicaties.
De presentatie bevat veel beeldmateriaal, een paar videoclips en een aantal samples van reflecterende telescoop­panelen en aanverwante hardware en interessante verhalen uit de praktijk van de antennen­bouwers uit Duisburg.
   

Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

  

www.triangulum.nl

   

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail