Lange titel:
GKK-Café:

Wanneer:
dinsdag 7 januari 2020
Waar:
De Hoek

Omschrijving

Iedere eerste dinsdag van de maand is er het ‘Gorssels Kunst­KringCafé’ in De Hoek in Gorssel. Liefhebbers van kunst en cultuur treffen elkaar van 17.00 tot 19.00 uur in Eetcafé de Hoek voor een presentatie door een inspirerende gast en een goed gesprek met elkaar.

Gerard de Jong
Gerard de JongDeze keer is organist en Bach-kenner Gerard de Jong uit Joppe de gast. De Jong is in 1947 in een gereformeerd Rotter­dams gezin geboren. Hij start zijn werkzame leven bij de Rotterdams Bank maar heeft uiteindelijk zijn eigen onder­neming als project­ontwikkelaar. In 2001 verkoopt hij deze onderneming en gaat aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen geschiedenis studeren. Hij rondt deze studie af, gebruikt zijn kennis vooral ook om met een zeer select gezelschap heftige discussies te voeren over de rol van Thorbecke in ons Staatsbestel, de aanleiding en afloop van de 1e wereldoorlog ed.

Heel anders verloopt zijn muzikale vorming en ontwikkeling. Als gerefor­meerde jongen werd hij gegrepen door de orgelmuziek die hij zowel thuis als in de kerk hoorde. Op zijn 8e kreeg hij zijn eerste orgelles. Hij bleef lessen volgen en op zijn 17e kreeg een hij een eerste aanstelling als organist in de kerk van Maassluis. Als organist wordt hij gegrepen door de werken van Bach omdat zijn vader hem vaak mee nam naar orgel­concerten waar werken van Bach werden gespeeld. Hij verdiepte zich in die werken van Bach en ontdekt diens genialiteit in zijn polyfonie en zijn talent om tekst en muziek te laten samensmelten. Tot 2010 is hij in verschillende kerken de vaste organist geweest met als laatste aanstelling organist in de Grote Kerk in Elst. Verder heeft ook in vele andere kerken het orgel bespeeld, waaronder dat van de kathedraal van Lincoln in Engeland en natuurlijk ook op het grootste kerkorgel van Nederland in de Laurenskerk in Rotterdam.

Gerard gaat ons vertellen over het leven en de werken van Bach. Hoe hij zo’n geweldig oeuvre heeft kunnen componeren. Hoe en waarom zijn genialiteit tijdens zijn leven niet erkend werd. Hoe Mendelssohn hem 100 jaar na zijn dood heeft herontdekt en zijn genialiteit heeft leren inzien. Gerard neemt natuurlijk mooie geluidsfragmenten van Bach mee om zijn verhaal te ondersteunen. Henk van Gogh gaat met hem in gesprek.

GKK Café
Het Kunstcafé wordt georganiseerd door de Gorsselse KunstKring (GKK), maar ook niet-leden zijn welkom in Eetcafé de Hoek van 17.00 tot 19.00 uur.
Consumpties zijn voor eigen rekening. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd om de gast te fêteren. Na afloop van de bijeenkomst is er, voor wie dat wil, een mooie gelegenheid om na te praten tijdens het diner.

   

Locatie:
De Hoek


Locatie

De Hoek
Locatie:
De Hoek

Omschrijving

Eetcafé De Hoek, Joppelaan 5, 7213 AA Gorssel
Website 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail