Lange titel:
Lezing van Dr. Kim Cohen over het ontstaan van de IJssel

Wanneer:
dinsdag 29 oktober 2019
Waar:
Bibliotheek

Omschrijving

Ravenswaarden26 9 15GR 95De IJssel bij GorsselIn het kader van de Maand van de Geschiedenis is er op dinsdag 29 oktober in de Gorsselse bieb een lezing door Kim Cohen over (het ontstaan van) de rivier de IJssel en het IJsseldal. Dr. Kim Cohen is fysisch geograaf en werkt bij de Universiteit Utrecht.

Ontstaan van de IJssel
De IJssel is een van de jongste rivieren van het land. In de prehistorie en Romeinse tijd stroomden door het IJsseldal alleen lokale beken. Lang werd verondersteld dat de komst van de IJssel als grote rivier het gevolg was van de aanleg van een gracht op bevel van de Romeinse veldheer Drusus rond 12 voor Chr. In het laatste decennium is dit beeld door nieuw onderzoek sterk gewijzigd. Historische, archeolo­gische, rivier­kundige en geologische inzichten passen nu wat beter in elkaar.

Het huidige beeld is dat pas vanaf de 6de eeuw na Chr., overstromingen van de Rijn in het Gelderse zuiden van het dal, begonnen aan te dringen op een doorbraak naar het Overijsselse noorden. Echt grote overstromingen vonden plaats rond 690 en 785 na Chr. en gaven de doorslag voor het ontstaan van de IJssel als blijvende rivier.

Van 19.30 tot 21.30 uur.

Kosten: € 7,50 of € 5,- voor leden Graafschap bibliotheken en De Elf Marken

  

Locatie:
Bibliotheek


Locatie

Bibliotheek
Locatie:
Bibliotheek

Omschrijving

De Bibliotheek in Gorssel is gevestigd in Den Oldenhof en
is onderdeel van Graafschap Bibliotheken.
Hoofdstraat 45 B001, 7213 CR Gorssel
Website Graafschap Bibliotheken - pagina Gorssel

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail