Lange titel:
Lezing Triangulum: Antarctische ijskap ijsvrij?

Wanneer:
donderdag 19 september 2019
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 19 september 2019 organiseert de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde "Triangulum" een lezing met als onderwerp: Antarctische ijskap ijsvrij? 

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging die zich bezig houdt met het verbreiden van kennis over weer- en sterrenkunde in populair-wetenschappelijke zin. Dat gebeurt o.m. door het organiseren van voordrachten, werkgroepen en excursies. De vereniging is actief in het gebied van de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Lezingen in Het Hart in Eefde worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl.

De Lezing
arctische IjskapSpreker is Dr. Peter Bijl van Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek op de evolutie van klimaat en milieu op Antarctica en in de Zuidelijke Oceaan.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
• Hoe de antarctische ijskap is ontstaan
• Hoe gevoelig hij was voor klimaatverandering
• Wat dat betekent voor de toekomst
• en ook hoe we dat allemaal weten

Met de verwachte temperatuurstijging op aarde als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen zal het landijs op Antarctica gaan smelten, wat de zeespiegel doet stijgen. Het blijkt alleen heel moeilijk te voorspellen hoe snel de ijskappen gaan smelten, omdat we niet zo goed begrijpen hoe ijskappen reageren op een opwarmend klimaat.
Het onderzoek van Peter Bijl richt zich erop om te leren uit de veranderingen van de Antarctische ijskap in het verleden, in tijden dat het klimaat ook warmer was dan vandaag de dag. Tijdens de lezing zal hij uitleggen hoe onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van de Antarctische ijskap in het verleden, en wat we daarvan hebben geleerd over de geschiedenis van de ijskap en haar gevoeligheid voor klimaatverandering.
   

Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

  

www.triangulum.nl

   

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail