Lange titel:
Herdenking 'zwarte zondag'

Wanneer:
dinsdag 24 september 2019
Waar:
Gorssel

Omschrijving

Gedenksteen kleinOp dinsdag 24 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat bij de schiete­bult’ aan de Joppelaan in Gorssel na een razzia (zwarte zondag) zes mensen door de Duitse bezetter werden geëxecu­teerd: Fr. (Frans) Bennekers, A.G. (Andries) Brinkman, G.H.W.J. (Gerrit) Loman, L.H.J.J. (Louis) Mazel, A. (Aron) Polak) en L.W.F. (Lourens) van Velden. Later op die dag werd in Vorden politieagent J. (Jacob) Meijer dood­geschoten, omdat hij geweigerd had mee te werken aan de arrestaties van de zes mannen. In het onlangs verschenen boek ‘Gorssel van Agrarische gemeenschap tot forensen­dorp’ is deze zevenvoudige moord uitgebreid beschreven (zie blz. 247 e.v.). 
Allen werden begraven bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Gorssel. Voor hen is ook bij de fusillade­plek aan de Joppelaan een herdenkingsplek opgericht. De Historische Vereniging De Elf Marken heeft het initiatief genomen om op 24 september 2019 om 10.00 uur bij de gedenk­steen aan de Joppelaan bij elkaar te komen voor een korte herdenking. 
De gedenksteen bevindt zich nabij Joppelaan 45c in Gorssel en is te vinden aan een bos­pad op ongeveer honderd meter van de Joppelaan. Belangstellenden zijn welkom.

Locatie:
Gorssel


Locatie

Locatie:
Gorssel

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail