Lange titel:
Lezing Triangulum: Quantumraadsels rond zwarte gaten

Wanneer:
donderdag 30 januari 2020
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 30 januari 2020 organiseert de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde "Triangulum" een lezing met als onderwerp: Quantumraadsels rond zwarte gaten. Spreker is Dr. Marcel L. Vonk van het Institute of Physics / Universiteit van Amsterdam.

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging die zich bezig houdt met het verbreiden van kennis over weer- en sterrenkunde in populair-wetenschappelijke zin. Dat gebeurt o.m. door het organiseren van voordrachten, werkgroepen en excursies. De vereniging is actief in het gebied van de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Lezingen in Het Hart in Eefde worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl.

De Lezing
MarcelVonkDr. Marcel L. VonkTheorie en experiment gaan in de natuur­wetenschappen normaal gesproken hand in hand. Zwarte gaten leken lange tijd een uitzondering op die regel te vormen. Dat zwarte gaten in theorie kunnen bestaan, is al een eeuw bekend, maar het waarnemen van deze mysterieuze objecten - die immers zwart zijn - valt niet mee.
Wat dat betreft leven we in een interessante tijd, waarin het waarnemen van zwarte gaten eindelijk binnen de technische mogelijkheden begint te komen. In februari 2016 kwam bijvoorbeeld het nieuws naar buiten dat door middel van zwaartekrachts­golven voor het eerst de samen­smelting van twee zwarte gaten is waar­genomen, en inmiddels zijn daar al enkele tientallen waarnemingen van soortgelijke gebeurtenissen bij gekomen.
Verder werd eerder dit jaar de allereerste foto van een zwart gat gepubliceerd.
Toch loopt de theorie nog altijd ver voor op de waarnemingen - zeker als we ook de quantum­mechanica in het verhaal meenemen. We komen dan in de wondere wereld van de Hawkingstraling, het al dan niet vernietigen van informatie door zwarte gaten, de vraag of zwarte gaten omgeven worden door 'muren van vuur', en nog vele andere interessante open vragen.
In deze lezing zal de spreker de laatste ontwikkelingen in de theorie van zwarte gaten bespreken en de vraag behandelen of en hoe toekomstige experimenten en waarnemingen de vele openstaande vragen kunnen beantwoorden.

Over de spreker:
Dr. Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij enthousiast wetenschaps­popularisator en niet onverdienstelijk toernooi­-pokerspeler.
Hij is de auteur van de populair wetenschappelijke boeken "Snaartheorie" (2010) en "Zwarte Gaten - Gevangen in Ruimte en Tijd" (2017).
In het voorjaar van 2020 verschijnt zijn nieuwe boek "De race tegen de schildpad - gedachte-experimenten in de natuurkunde". (info website Marcel. L. Vonk)

   

Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

  

www.triangulum.nl

   

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail