Lange titel:
Lezing GKK (afgelast)

Wanneer:
maandag 16 maart 2020
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Deze lezing van de GKK is afgelast.

Oorspronkelijke aankondiging:

Op maandagavond 16 maart vertelt Krzysztof Dobrowolski-OnclinDobrowolski Onclin foto Niels Blekemolen kleinKrzysztof Dobrowolski-Onclin (foto Niels Blekemolen) bij de Gorsselse Kunst­kring over de ontwikkeling van de fotografie. 

Als je maar lang genoeg wacht, worden zelfs de meest banale kiekjes uiteindelijk kunst, stelt Susan Sontag in haar standaardwerk 'Over fotografie'. 
Zo kan het zijn dat de eerste gefixeerde afbeelding uit 1827, nauwelijks nog een foto te noemen, in de kunst­boeken prijkt, terwijl de voorstelling ronduit banaal is: een uiterst vaag uit­zicht uit het raam.­
Toch werd de nieuwe techniek razend populair toen in 1839 een toestel op de markt kwam waar­mee werktuigelijk afbeeldingen gemaakt konden worden. Je moest ze wel zelf ontwikkel­en en daarbij was elke afbeelding uniek. Af­drukken was nog niet mogelijk. Niemand die de vroege foto­grafie als een kunst­vorm op zich zag, ze kon hooguit dienen als hulpmiddel van de schilder­kunst. Wel volgt de vroege fotografie de esthetiek van de schilder­kunst: portretten, stillevens, land­schappen.
In twee uur tijd vertelt Krzysztof Dobrowolski-Onclin waarom foto­grafie snel populair werd en hoe het komt dat we foto's van bijvoorbeeld Julia Cameron nu tot autonome kunst­werken verheffen. In de twee uur durende lezing wordt de ontwikkeling van de foto­grafie gevolgd vanaf de aanloop naar de uitvinding tot ca. 1900.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunst­geschiedenis en Franse letter­kunde en heeft gestudeerd aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunst­geschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. 

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Residentie de Roskam (achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel). De zaal is open om 19.30 uur. Belangstellende niet-leden zijn wel­kom en betalen € 10. Reserveren is niet mogelijk. Jongeren onder de 18 hebben gratis toegang.

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail