Lange titel:
Themacafé De Borkel: Frits Gies (Afgelast)

Wanneer:
dinsdag 14 april 2020
Waar:
De Borkel

Omschrijving

Dit evenement is afgelast i.v.m. de coronacrisis.

Oorspronkelijke aankondiging:

Giesboek kleinFrits Gies is op 14 april 2020 te gast bij De BorkelOp dinsdag 14 april om 14.30 uur is Frits Gies te gast bij De Borkel.
Frits Gies is een joodse jongen van tien als de Duitsers in mei 1940 Zutphen binnen­vallen.
In navolging van zijn opa en vader, die al voor de oorlog Duitse joden naar het vrije westen smokkelen, gaat ook de kleine Frits in verzet tegen de nazi's. Niet met geweld, maar met slim­heid. Hoe riskant dat uitpakt, beschrijft Frits (87) in ‘Bist du ein Jude’ - zijn fascinerende levens­verhaal. 

Vader Gies sluit zich in de oorlog aan bij een Haarlemse verzetsgroep en de jonge Frits staat zijn vader bij tal van operaties ter­zijde. Met wonderbaarlijk veel geluk en de nodige flair weten de twee meer­malen aan arrestatie te ont­snappen. Ondertussen vallen er gaten in de joodse gemeen­schap. Het gezin Gies, aan­gemerkt als gemengd gehuwd, wordt voorlopig vrij­gesteld van arrestatie. De woning van de familie herbergt in de oorlog meerdere onder­duikers. Ook voor hen fungeert kleine Frits als bliksem­afleider.
In gezelschap van onnozele NSB-vriendjes weet hij - soms in een namaak­uniform van de Hitler­jugend - de Duitsers op velerlei manieren een hak te zetten. In de winter van '44/’45 krijgt de SD hem te pakken. Voor de zoveel­ste keer in zijn jonge leven maakt Frits mee dat de rode draad van goed en kwaad dwars door vriend en vijand loopt. In 1944 worden vijf Duitse sol­daten enkele maanden bij het gezin ing­ekwartierd. Het gaat om Arnold Graf von Keyserling en diens vrienden die van het nazi­dom niets moeten hebben. De graaf, een achter­kleinzoon van Bismarck, organiseert bij zijn eigen Wehr­macht brood en kolen voor het gezin. Vijftig jaar na de oorlog bezorgt het televisie­programma Spoorloos van Debbie Petter en Derk Bolt een emotioneel weer­zien tussen Keyserling en Frits Gies. 
De (dramatische) bevrijding in april '45 beleeft Frits aan de Dortherdijk in Eefde. Nog steeds viert Frits Gies zijn vrij­heid door op scholen en op lezingen in Nederland en Duits­land zijn geschiedenis te vertellen. 

Informatie
De organisatie is in handen van Sutfene, de Bibliotheek Gorssel en kantoor­boekhandel Bechtle. In de voor­verkoop kunt u voor € 6 entreekaarten kopen bij Bechtle, de Bibliotheek Gorssel en in het restaurant van De Borkel in Gorssel. Aan de zaal kosten de kaarten € 8,50. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt. Voor meer informatie kunt u terecht bij Wilma van Gerrevink van Team Activi­teiten & Welzijn De Borkel Sutfene: tel. 06-12970642 of .

Locatie:
De Borkel


Locatie

De Borkel
Locatie:
De Borkel

Omschrijving

Wijkontmoetingscentrum De Borkel
Hoofdstraat 61a, 7213 CS Gorssel 
Tel. 0575-594444
Website

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail