Lange titel:
De heks van Almen

Wanneer:
vrijdag 4 september 2020 t/m zondag 6 september 2020
Waar:
Almen

Omschrijving

HeksAlmen2Op het kerkplein in Almen vond in 1472 de eerste heksenverbranding van Nederland plaats. Op dit plein speelt deze zomer de voorstelling over deze vrouw en haar dochter. Verleden en heden worden vermengd waardoor duidelijk wordt hoe actueel de heksenverbrandingen nog steeds zijn. Een must see voor iedereen met een vrije geest.

Data: 14, 15, 16 en 21, 22, 23 en 28, 29, 30 augustus en 4, 5, 6 september.
Tijd: De voorstelling start om 20:00 uur. Het duurt vijf kwartier.
Locatie: Alle voorstellingen worden gespeeld op het kerkplein in Almen.

Tickets & Arrangementen
Tickets kunnen uitsluitend via de website (zie hierna) worden gekocht. Er zijn reguliere tickets (à € 22,50) en verschillende arrangementen. Bijvoorbeeld een combinatie met een picknick of een diner, een nabespreking in Museum STAAL.
Bij het online bestellen van de tickets kunnen deze extra's gekozen worden .

Ook hier gelden de coronamaatregelen, dus onder andere 1,5 meter afstand en een gezondheidscheck. 

Voor info en kaarten: www.kamertheater.nl  


De geschiedenis achter het stuk:
De voorstelling is gebaseerd op de eerste heksenverbranding van Nederland. Deze vond plaats in 1472 in Almen. Aleida, de dienstmaagd van de pastoor, werd schuldig verklaard aan hekserij en levend verbrand op het kerkplein. Slechts een paar regels uit een gedicht van A.C.W. Staring verwijzen naar deze verschrikkelijke gebeurtenis: “Van toen de meid per bezemstok, Den schoorsteen uit daar overtrok, Tot, na verloop van eeuw en dag, De Tooverkunst begraven lag.” Elsje August de Meijer ontdekte dat dit verwijst naar de heksenverbranding die in 1472 in Almen plaatsvond. Zij schreef een essay over deze geschiedenis, waarin het dorp met ‘de heks’ als slachtoffer van de grillen van de kerk uit Deventer wordt afgeschilderd.
Over de inhoud van het proces is niets bekend, waarschijnlijk omdat een deel van het archief zich in Arnhem bevond tijdens de Tweede Wereldoorlog en daar tijdens de slag om Arnhem is verbrand.

 

Locatie:
Almen


Locatie

Locatie:
Almen

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail