Museum MORE

MORE Hans van Heeswijk Architects photo Luuk Kramer640px-001

Midden in de sfeervolle dorpskern van Gorssel bevindt zich het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme, Museum MORE. Er zijn werken te zien van toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de afgelopen 100 jaar.
Foto: Luuk Kramer - Hans van Heeswijk Architecten

Trio-578x257-2 Pyke Koch, Jan Bor, Wim SchuhmacherMuseum MORE heeft de grootste collectie van magisch-realist Carel Willink en daarnaast topwerken van Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher, Dick Ket, Charley Toorop en Jan Mankes. Verder werk van o.a. Edgar Fernhout, Jan van Tongeren, Johan Mekkink, Johan Ponsioen, Sal Meijer, Ferdinand Erfmann, fotografen Paul Huf en Erwin Olaf en mode-ontwerper Fong Leng. 

Voormalig gemeentehuis, hartje Gorssel
willink-zeppelin320pxBoven: Carel Willink, de Zeppelin (1933), © Sylvia Willink-Quiël  
Museum MORE is gevestigd in het voormalige gemeentehuis aan de Hoofdstraat 28 (hoek Joppelaan) in Gorssel. Dat kwam eind 2012 leeg toen de gemeente een nieuw gemeentehuis in de stad Lochem bouwde en is verkocht aan Hans Melchers. Het later aangebouwde achterdeel werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw, die met een glazen 'hals' is verbonden met het oorspronkelijke gebouw, een gemeentelijk monument uit 1914. Melchers verwierf in 2012 de Nederlandse werken uit de Scheringa-collectie van DSB Bank. De verzameling omvat ongeveer 1200 werken, waarvan er ongeveer 200 in Gorssel tentoon­gesteld kunnen worden. De verzameling wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe aankopen. 

 

Charley Toorop280pxCharley Toorop, zelfportret met bontkraag

Kasteel Ruurlo is de tweede vestiging van het museum. Kasteel en tuinen zijn ingrijpend en schitterend gerestaureerd. Er zijn vooral werken te zien van Carel Willink en creaties (mantels) van Fong Leng.

Museumkaart
In Museum MORE, zowel Gorssel als Ruurlo, is de Museumkaart geldig. Tijdens grotere exposities geldt een bijdrage van € 3,-. 
 

Exposities 
Museum MORE toont voortdurend een selectie van meer dan 100 werken uit de eigen collectie van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar. Van Jan Mankes, Charley Toorop, Pyke Koch tot Carel Willink. Daarnaast zijn er door het jaar heen meerdere grote exposities.
    

Huidige en verwachte exposities:
     
  

 • KEES TIMMER - Mens & dier
  23 sept - 6 jan 2019
  Kees Timmer Tijgers na 1973 Collectie Anton Vrede Rotterdam foto Bob GoedewaagenKees Timmer, Tijgers, na 1973, collectie Anton Vrede Rotterdam, foto Bob GoedewaageEr zijn kunstenaars die het verdienen om telkens weer herontdekt te worden. Zo ook Kees Timmer (1903-1978). Door zijn eigenzinnige verbeelding van mens & dier is Timmer niet makkelijk te plaatsen in de Nederlandse kunst­geschiedenis van de 20ste eeuw. Zijn kleurrijke, humoristische werken hebben soms ook een donkere ondertoon. En Timmers dieren hebben vaak menselijke trekjes. Hij houdt je een spiegel voor en in dat spiegelbeeld herken je wellicht meer van jezelf dan je lief is.
    
 • Paul de Lussanet Johan Polet 325pxLinks: Paul de Lussanet (De Muze, 2015) en rechts Johan Polet (werkend aan het standbeeld van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, 1931)JOHAN POLET - Beeldhouwer
  23 sept 2018 - 6 jan 2019
  Johan Polet (1894-1971) was een pionier die ertoe deed en werd vaak in een adem genoemd met John Rädecker en Hildo Krop. Zijn figuren uit de jaren twintig behoren tot de zeldzame goede voorbeelden van Neder­landse expres­sionistische beeld­houw­kunst. Hij kreeg belangrijke openbare opdrachten, zoals het Domela Nieuwenhuis-monument in Amsterdam (1931).
    
 • PAUL DE LUSSANET - La Joie de Peindre
  7 okt - 6 jan 2019
  Paul de Lussanet (1940), schilder in hart en nieren, is de belichaming van ‘la joie de peindre’. In Museum MORE exposeert hij zijn nieuwe oogst, waar het pure schilderplezier meer dan ooit van afspat. De Lussanet, een van de laatste Larense bohémien-schilders, creëert al 50 jaar een expressief, poëtisch en kleurrijk universum. Het vrouwelijk naakt is een steeds terugkerend thema binnen zijn oeuvre. Geliefd element in De Lussanets werk is het zorgeloze en zonovergoten leven in Zuid-Frankrijk.
   
 • DE BROERS BARRAUD - 4 Zwitserse realisten
  MORE broers Barraud CHFrançois Barraud, La tailleuse de soupe, 1933, particuliere collectie Zwitserland20 jan - 12 mei 2019
  Vier getalenteerde broers in de jaren ’20 en ’30. De Barrauds zijn een goed bewaard geheim van Zwitser­land en zij zijn het waard om buiten hun land ontdekt te worden, omdat hun schilderijen belangrijke vertegen­woordigers zijn van het Europese realisme uit het inter­bellum. Nederland kan in 2019 voor het eerst kennis maken met de Barrauds en met tientallen van hun imposante figuur­stukken, verstilde stillevens en indringende portretten, vaak met een raadsel­achtige twist.

 
  

 
 Museum MORE

 

 

   

CharleyTooropPortret van AnnetjeFernhout 325x342px Mankes AnnieZernike1918 325x342

Charley Toorop (Portret van Annetje Fernhout, 1925) en Jan Mankes (Portret van Annie Zernike, 1918)
  

Pyke Koch Stilleven met appel ca 1945 325x236px Charley Toorop Beemster Bloeiende boom 1943 325x236px

Pyke Koch (Stilleven met appel, ca 1945) en Charley Toorop (Beemster Bloeiende boom, 1943) 
   

Roling PortretDeGraan Willink PortretKeus 325x376px

Nieuwe aankopen oktober 2017: Gerard Röling, Portret van Lenny de Graan, ca 1941 en Carel Willink, Portret van Henri Isaäc Keus, 1955 (© Mrs Sylvia Willink c/o Pictoright 2017)
Lees meer over deze aangekochte werken. 
  

   

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail