Touwslagerij

  
"We zijn vrij klein gebleven en werken ambachtelijk, dat is onze charme."

      

Touwslagerij JTE_13-3-14_16

Touwslagerij JTE_13-3-14_1

Touwslagerij JTE_13-3-14_19

Touwslagerij Steenbergen in Gorssel is één van de laatste in werking zijnde ambachtelijke touwslagerijen van Nederland. Al sinds 1900 wordt hier het touw geheel zelf gemaakt en verder verwerkt voor gebruik in bijvoor­beeld sporthallen of voor interieurartikelen.

De huidige eigenaar, Albert Steenbergen jr, behoort tot de vierde generatie die dit familie­bedrijf runt. Het touw slaan is een ambachtelijk productie­proces waarvoor uitsluitend natuur­vezels worden gebruikt zoals hennep en vlas. Bijzonder is de 180 meter lange lijnbaan waar het touw wordt geproduceerd. Vervolgens wordt het verwerkt tot klimtouwen of klimnetten die hun weg vinden naar sporthallen en gymzalen, of naar survival- en touwtrek­verenigingen.

De laatste jaren heeft het bedrijf een nieuwe markt gevonden: touw voor kunst en design. Van het hand­geslagen touw worden prachtige interieur­producten en kunst­objecten gemaakt, waarvan er een aantal te zien is op het bedrijf.

Bezoek
Als de werkzaamheden en drukte het toelaten kunt u het bedrijf tegen een bescheiden vergoeding bezoeken en kijken hoe dit aloude ambacht wordt uitgeoefend. U kunt de touw­slagers aan het werk zien en u kunt veel producten bewonderen. Er is een klein maar interessant museum waarin machines, gereed­schappen en producten van vier generaties touwslagers verzameld zijn.
Er worden ook rondleidingen verzorgd, maar alleen op afspraak.

Touwslagerij Steenbergen
Veldhofstraat 10a, 7213 AL Gorssel
Telefoon 0575-491337
Website  

 

Foto's: Janny Schiphorst en Simke Kamphorst

 

 

Touwslagerij18-8-16SK 5Touwslagerij18-8-16SK 8

Touwslagerij18-8-16SK 14Touwslagerij18-8-16SK 6Touwslagerij18-8-16SK 7

  

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail