Naar de overkant van de IJssel

Het veer is van zaterdag 25 april tot en met zondag 25 oktober 2020 in de vaart.
   

Veer CarlaKistemaker10x15 325pxMet het veer over de IJssel komt u in een fraai gebied van uiterwaarden met wandel- en fietsmogelijkheden. Foto: Carla KistemakerMet het veer over de IJssel komt u vanuit Gorssel in een fraai gebied van de uiter­waarden van de IJssel. De dijken zijn er toegankelijk en er zijn fraaie wandel­mogelijk­heden. Bijzonder is de middel­eeuwse Bomendijk, die nog steeds de functie van winterdijk heeft en waarover het prachtig wandelen is (zie onder). 
Aan de overkant, ongeveer 700 meter van het veer vindt u café, restaurant en museum van oude landbouw­werktuigen De Kribbe (
Website). 

bomendijk album WM 08Zicht vanaf de dijk tussen het veer en Deventer. Met de wandeling over de middel­eeuwse Bomendijk komt u hier ook langs. Foto Janneke RoelofsVanaf De Kribbe fietst u over de rustige weg in 5 km naar Deventer. Gewoon de dijk en de IJssel volgen. Als u in Deventer de Wilhelmina­brug neemt bent u direct bij de Bergkerk en het historische Berg­kwartier met o.m. de sfeervolle Walstraat met z'n vele leuke winkels, boetiekjes en galerieën. Via het veer, een paar honderd meter verderop, komt u uit bij de Lebuines­kerk aan de andere kant van het centrum. Alles op loopafstand. De fiets kan mee op het pontje, maar kan ook prima daar achterblijven.

Ook kunt u vanaf De Kribbe via een afwisselende route naar Zutphen fietsen. Zie hieronder de beschrijving van het ‘Rondje IJssel en Zutphen’. 

Gorssel.nl heeft een fraaie wandelroute gemaakt die o.a. over de middel­eeuwse Bomendijk van Wilp naar Voorst gaat. Meer daarover en beschrijving daarvan op deze pagina.  

Twee kilometer zuidelijk van De Kribbe, bij fietsknooppunt 49, kunt u de 'Voorstroute' oppikken, een fietsroute van 43 km van de ANWB. De route gaat door het buitengebied van de gemeente Voorst, door dorpjes, over weilanden en landgoederen en komt langs historische graan- en watermolens.
Beschrijving van deze route met fiets­route­punten (pdf; bron ANWB)

SlotNijenbeek 280px

SlotNijenbeek archief

Ruïne van slot De Nijenbeek

Aan de overzijde van de IJssel in het fraaie landgoed De Poll staat de ruïne van De Nijenbeek. U komt er langs als u vanaf het veer naar Zutphen fietst of de Voorstroute volgt. Van het slot met aanbouwen en bijgebouwen rest nu nog slechts de vierkante toren. Die is in april 1945 vanaf de Gorsselse kant zwaar beschoten door de geallieerden om de Duitsers die het in gebruik hadden te verjagen. De ruïne is sindsdien niet meer hersteld of opgebouwd.

Het slot wordt voor het eerst vermeld in 1266 en werd vooral bekend door de gevangenschap in 1364 van 'vette hertog' Reinoud van Gelre. Zijn broer Eduard had hem tijdens een slag verslagen en in het slot opgesloten. Daar kreeg hij volgens een legende zo goed te eten, dat hij niet meer door de deuren van De Nijenbeek paste en de deursponningen zelfs verwijderd moesten worden om de dikke hertog uit zijn benarde positie te kunnen bevrijden.

Het prachtige landgoed De Poll met de slotruïne is eigendom van barones Antoinette van Lynden, die het in 1991 erfde van Jonkheer mr. F.J.C. Schimmel­penninck.

De ruïne is onlangs gerenoveerd om verder verval te voorkomen. Wandelend of met de fiets kunt u er dichtbij komen, maar de ruïne is slechts beperkt, op afspraak en in kleine groepen toegankelijk.

Meer info over De Nijenbeek en bezoek­mogelijkheden: www.denijenbeek.nl 
  

RondjeZutphen2017 325x400pxKlik op de afbeelding voor een vergroting. Kaartje overgenomen van www.route.nl Ga naar www.route.nl/routeplanner, vul Gorssel in bij de plaats en maak uw eigen route.

Rondje IJssel en Zutphen

Dit rondje is een mooie route met veel fietspaden en rustige wegen (behalve stukje in Zutphen) van totaal 27 km. U kunt dit uitstekend combineren met een bezoek aan de historische binnen­stad van Zutphen.
Let op: alleen mogelijk in de periode dat het veer Gorssel-Wilp vaart; zie hieronder. 

De route is eenvoudig te volgen met de bewegwijzering van het fiets­knoop­punten­netwerk. De tocht begint in Gorssel bij knooppunt 27 op de kruising van de Deventerweg (N348) en de Elfuursweg/ Veerweg. Volg de bordjes naar knooppunt 17 en u gaat met het veer (zie vaartijden hieronder) de IJssel over. Daarna de volgende nummers volgen: 49 (tussen 49 en 37 bij de scherpe bocht ligt Slot De Nijenbeek), 37, 35, 36, 1, 10 (Zutphen), 40, 98, 96, 34 (voormalig ooievaars­dorp) en 27.

Iets voor knooppunt 49 zit een boerderij­winkel met in het seizoen heerlijk fruit, vooral kersen en pruimen. Als u bij knooppunt 37 even richting de provinciale weg (N345) rijdt ziet u daar de bekende bakker en koffieschenkerij Bril (zondag gesloten).  

 

Vaartijden en tarieven van het veer

Het 'Dommerholtsveer' over de IJssel vaart in 2020 van zaterdag 25 april t/m zondag 25 oktober (einde herfstvakantie). Vaartijden zijn dan dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur. Reken op laatste afvaart om 17.45 uur. 
Bij zeer laag of hoog water van de IJssel is het veer mogelijk niet in bedrijf. Dat wordt gepubliceerd op Gorssel.nl, op deze pagina e/o als nieuwsbericht.

Volwassenen enkele reis € 1,30
Kinderen enkele reis € 0,70 (5 tot en met 12 jaar)
10 rittenkaart volwassenen € 9,00
10 rittenkaart kinderen € 5,00
Fietsen en snorfietsen mogen gratis mee. Brommers zijn niet toegestaan.

Telefoon: 053-4307251  (Van der Velde B.V.)
  

aa

   

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail