Gorsselse Heide

 
De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied met een bijzondere flora en fauna. In 2009 heeft de Stichting IJssel­landschap dit voormalige militaire terrein gekocht en sinsdien wordt het beheerd door de Stichting Marke Gorsselse Heide.

GorsselseHeide v Frens kleinGorsselse Heide vanaf de zuidelijke schietbultNederland heeft nog ongeveer 36.000 ha heide en dat is nog maar 10% van het areaal van 100 jaar geleden. De meeste gebieden zijn ‘droge' of 'vochtige’ heide­terreinen die te klein zijn voor het kunnen over­leven van kenmerkende flora- en fauna­soorten. De Gorsselse Heide is een van de weinige natte heide­gebieden in Nederland en met 120 hectare een kansrijk gebied. In het natuur­gebied komen bijzondere planten en dieren voor. Bijvoorbeeld de insecten­etende kleine zonne­dauw, klokjes­gentiaan, gagel en duivels­naaigaren. Of vogels zoals geel­gors, boom­pieper en roodborst­­tapuit. Ook de levend­barende hagedis en zand­hagedis en diverse soorten vlinders en libellen komen hier voor.

Militair terrein
GorsselseHeideDec21 kleinDe Gorsselse Heide is nu ongeveer 120 hectare groot. Dat is een restant van een groot heide­gebied van zo'n 5.000 hectare dat zich uitstrekte van Gorssel tot Lochem en Zutphen. Vanaf de 12e en 13 eeuw hebben de marken­organisaties ervoor gezorgd dat de heide op de juiste manier werd bewerkt en in stand bleef. Vanaf 1870 werd een deel in gebruik genomen als militair oefen­terrein en dat is eigenlijk het behoud geweest van de huidige heide. Het omringende gebied werd steeds meer ontgonnen voor land- en bosbouw. Tank­grachten, grote hekken en kogel­vangers (schiet­bulten) herinneren nog aan het militair gebruik. Met afwaterings­sloten en het hier en daar weg­graven van de leem­laag is de heide ontwatert.
In 2006 deed defensie het gebied definitief van de hand.
Van 2014 tot 2017 is het heidegebied vergroot door de kap van aan­grenzend bos­gebied. Gaten in de leemlaag zijn gedicht en afwateringssloten zijn afgesloten, waardoor de heide weer natter wordt. Ook is er veel geplagd. 

BloeiendeHeivan IVN

Wandelen op de Heide
Op de heide worden jaarlijks tien tot twaalf rond­leidingen verzorgd door het IVN (afdeling Zutphen) en Marke Gorsselse Heide, waarbij u uitleg krijgt over de natuur en historie van dit bijzondere gebied. Ook zijn er andere activiteiten voor jeugd en volwassenen. Deze activiteiten worden vermeld in de agenda van deze website. Ook zijn excursies op verzoek mogelijk (zie link naar IVN hieronder).

Maar natuurlijk kunt u de heide ook zelf afstruinen. Bijvoorbeeld met deze twee beschrijvingen. Startpunt is de Zessprong, Joppe op 3 wandel- of fietskilometers van Gorssel (Bekijk het startpunt op Google Maps)

HeideKoeien2Zomers grazen Blonde d’Aquitaines op de Gorsselse HeideStichting Vrienden van de Gorsselse Heide
In 2008 is deze stichting opgericht met als voor­naamste doel de bescherming van de natuur­waarden op en rond de Gorsselse Heide en een halt toe te roepen aan de bedreigingen waaraan de Heide bloot­staat. Ook voorlichting hoort daarbij.


Websites voor meer informatie:

 
Boekje

Bij o.a. Bechtle in de Hoofdstraat te Gorssel en restaurant De Zessprong is het informatieve wandel­­gidsje ‘Hersteld Verleden” te koop. Het boekje heeft veel informatie over de planten en dieren, historie en beheer van de heide. Het kost € 5,-
 

 

Libellenexcursie10 7 16LT 26 klein Libellenexcursie10 7 16LT 6 klein
Libellenexcursie10-7-16LT 17 Libellenexcursie10-7-16LT 18

Foto's van wandelexcursies op de Heide. Boven 'Op zoek naar vlinders en libellen'  en daaronder 'Dauwtrappen' 

Dauwtrappen04 Dauwtrappen06

  

Heide NiekHidding09 18 210px 1 Heide NiekHidding09 18 210px 2 Heide NiekHidding09 18 210px 3

Onderste drie foto's: Niek Hidding, 2018

 
Nog meer foto's van de Heide (fotoalbums op Gorssel.nl):

- Vlinders en libellen - 10 juli 2016
- Dauwtrappen op de Heide - 12 mei 2012 

  

Deel deze pagina