Kastelen en landgoederen

 
De omgeving van Gorssel is rijk aan fraaie kastelen en landgoederen. De meeste zijn nog steeds bewoond, anderen kunt u bezoeken. 
  

JoppeJTE KLKasteel 't Joppe is te vinden aan de Joppelaan net voorbij de spoorweg­overgang. Het dateert van omstreeks 1740 en heeft een midden­partij in Lodewijk XIV-stijl. Het land­goed 't Joppe betreft ca. 100 ha met een park en naald- en loofbossen, maar ook weilanden en akkers.
Het kasteel is particulier bezit en niet toe­gankelijk. Het gebied er omheen is vrij toe­gankelijk. U kunt er prachtig wandelen.

- Joppelaan 110, 7215 AH Joppe
Beschrijving op Wikipedia
Locatie op Google Maps
- Wandeling over het landgoed van Kasteel 't Joppe 

 

HuisDorthHuize Dorth, bij de buurtschap Kring van Dorth. Een fraai landgoed van ca 100 ha, met een groot, voor het publiek toe­gankelijk park met water­partijen, beuken­lanen, bos en akkers.

- Kasteelweg 1, 7216 PD Kring van Dorth
- Google Maps
Beschrijving op Wikipedia
- In het park achter Huize Dorth is een mooie wandelroute van ca 3 km uitgezet.  

 

Landgoed ’t Haveke 
Haveke2 kleinMidden in Eefde vindt u Landgoed 't Haveke, een in 1860 gebouwd heren­huis, omgeven door een 14 hectare groot Engels land­schaps­park. Het park is overdag vrij toe­gankelijk voor het publiek. In het park vinden concerten plaats. Evenementen van maximaal 50 personen, zoals bijvoorbeeld huwelijks­feesten, kunnen in het pas gerenoveerde koetshuis en de voormalige paarden­stal worden gehouden. Het Haveke beschikt ook over twee sfeer­volle vakantie­woningen.

- Zutphenseweg 113, 7211 EC Eefde
- Beschrijving op Wikipedia
- Eigen website

 

Huis de Voorst en Huis 't Velde 
HuisDeVoorstKLHet paleisachtige Huis de Voorst ligt aan de uiterste rand van het dorp Eefde, voorbij de sluis over het Twente­kanaal. Het fraaie kasteel werd in 1695 gebouwd in opdracht van Arnold Joost van Keppel. Hij was in dienst van Koning-stadhouder Willem III die hem diverse adellijke titels schonk. Het ontwerp van Huis de Voorst is van dezelfde architecten die Paleis het Loo tekenden.
Helaas heeft een brand in 1943 het kasteel voor een groot deel verwoest. De Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen heeft het kasteel herbouwd/gerestaureerd, wat in 1960 tot voltooiing kwam. In 1988 kon Geldersche Kasteelen een belangrijk deel van het omliggende landgoed aankopen.
Huis de Voorst wordt vandaag de dag veel gebruikt als trouwlocatie of voor congressen en grote feesten. Het gebied eromheen is vrij toegankelijk; binnen de hekken is het gesloten voor publiek.  

Huis t VeldeKL

Ten zuiden van en aan­sluitend aan het land­goed van Huis de Voorst ligt, aan de oevers van de Berkel landgoed ’t Velde. Binnen een gracht ligt Huis ’t Velde, dat in de huidige vorm dateert uit de 16e eeuw. Het parkbos en de omgeving zijn prachtig wandel- en fiets­gebied.
In 1326 wordt voor het eerst een ‘goet ten Velde’ genoemd. Huis en landgoed hebben veel eigenaren gehad, waaronder de hiervoor genoemde Arnold Joost van Keppel, die het landgoed kocht ter vergroting van landgoed De Voorst.
In 1965 kwam Huis ’t Velde in handen van de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. Sinds 1976 gebruikt de School voor Politie Leiderschap (SPL) het huis als conferentie- en studiecentrum. Huis ‘t Velde kan niet worden bezocht.
De wegen en paden en van het landgoed en het park om het huis zijn wel toegankelijk voor publiek. Sinds 2006 bevindt zich in het park achter het koetshuis de Tuin van Bezinning, een nationaal monument ter herdenking van tijdens de dienst omgekomen politie­mensen.

- Parkeren op parkeerplaats bij Huis de Voorst, Binnenweg 10A, 7211 MA Eefde, Google Maps
- Eigen website Huis de Voorst
- Wandelingen 

 

Verwolde325Huis Verwolde, enkele kilometers van het dorp Laren langs de weg naar Markelo, stamt uit 1776 en wordt beheerd door de stichting Geldersch Land­schap & Kasteelen. Het is huis en de tuin zijn jaarrond op zondag te bezoeken en van april t/m oktober meerdere dagen per week. Check dit via de link hierna en daar kan je ook kaartjes kopen.
Het landgoed met veel bos is altijd vrij toe­gankelijk. In de omgeving zijn mooie wandelingen mogelijk, onder meer naar de ‘Dikke Boom’, de dikste boom van Nederland van 450 tot 500 jaar oud.
Op het terrein is ook een thee­schenkerij en een oranjerie die ook als trouwlocatie wordt gebruikt.

- Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren
- Google Maps
- Fietstocht naar Huis Verwolde incl twee wandelingen ter plaatse      
- Meer over Huis Verwolde
- Beschrijving van het Bijzondere Bomenpad (pdf) 

 

Kasteel Ampsen
Ampsen1 kleinIets ten noorden van stad Lochem ligt het vrij toegankelijk landgoed Ampsen van 680 hectare, met daarop het statige kasteel Ampsen. De kern van het huis is rond 1650 gebouwd. Het kasteel is particulier bezit en niet te bezoeken. Op het landgoed is het heerlijk wandelen. Bossen, akkertjes en heideveldjes wisselen elkaar af. De boerderijen, die bij het landgoed horen, zijn te herkennen aan de luiken met blauw­witte strepen. Maak hier ook een wandeling door het zogeheten Sterrenbos. Het Sterrenbos is een verzameling van lanen die volgens een bepaald patroon met elkaar verbonden zijn en op een centraal punt bij elkaar komen. 

- Laan Ampsen 8a, 7241 NG Lochem
- Positie op Google Maps naar parkeerplaats bij het Sterrenbos
Beschrijving op Wikipedia

 

De Velhorst en Staringkoepel 
Velhorst325Iets ten zuidoosten van Almen ligt landgoed De Velhorst. Het land­goed en het omringende gebied zijn vermoedelijk al sinds de 12de eeuw in adellijke handen. De laatste vrucht­gebruiker van het land­goed liet het na aan de Vereniging Natuur­monumenten. Sinds­dien is het ca 325 hectare grote terrein toegankelijk voor publiek, met uitzondering van het huis en de directe omgeving. 

Staringkoepel325In de omgeving ligt ook het zogeheten ‘Koepeltje van Staring’. Om daar te komen moet u met een hand­bediend pontje het riviertje de Berkel over­steken! 

- De Velhorst: Velhorst 5, 7241 TB Almen
- Google maps De Velhorst
Website van Natuurmonumenten over Velhorst
- Website Natuurmonumenten Staringkoepel
- Rondwandeling van 8km door natuur­gebied Velhorst, langs de Berkel en naar de Staring­koepel.

Op de website van Natuur­monumenten vindt u ook een beschrijving van een wandelroute van 18 km.

 

 Joppe2

Joppe3

Dorth2

Haveke2 

Voorst2

Velde2

Velde3

Staring

Ampsen2  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends