Molen Geertruida Cornelia

  
Molen JTE 2020 KLKorenmolen Geertruida Cornelia (voor­heen Eester­hoek) is een ronde stenen 'grond­zeiler' gebouwd in 1893. De molen is in bedrijf geweest tot 1935. In het jaar 2000 werd een ingrijpende renovatie af­gerond en sinsdien is de molen weer regel­matig in bedrijf, in ieder geval iedere zater­dag.

MolenBegin20steEeuw kleinMolen De Eesterhoek, begin twintigste eeuwOpeningstijden: iedere zaterdag van 10 tot 16 uur en als de wieken draaien. Voor groepen boven­dien op afspraak, tel 0575-492566. U kunt er dan ter plaatse gemalen meel en andere producten kopen.

Boekenmarkt
MolenstompvoorRestauratie kleinRomp van de molen voor restauratieTijdens de openings­uren van de molen is er ook een tweede­hands boeken­markt. In de bijgebouw 'De Stoom'  is 100 meter aan goed gevulde boeken­planken. U kunt ook boeken inleveren. De opbrengst is voor het onder­houd van de molen.
'De Stoom' is de voormalige maalderij van de molen, waar ook zonder wind graan gemalen kon worden.

Dorsdag bij de molen
DorsdagMolen kleinDorsdag bij de molenDe molen is jaarlijks in augustus het toneel voor de Dorsdag bij de molen met oude landbouw­werktuigen en veel activiteiten. Zie hiervoor de agenda van deze website

Beeldbepalend
De molen is een rijksmonument en tezamen met het mulderhuis en de maalderij beeldbepalend voor De Eesterhoek, van waaruit ooit het dorp Gorssel ontstond. Dit gebied werd al rond 700 jaar na Chr. op de hoger gelegen IJsselduinen bewoond.
MolenBoeken LT 911 5 19 11 kleinTrudie en Bertus ten HaveOmstreeks 1935 zijn de in slechte staat verkerende wieken en later ook de kap verwijderd. De complete restauratie, betaald uit giften en subsidies, bracht in 2000 nieuw leven en een nieuwe naam: ‘Geertruida Cornelia’.
De herbouw van de stenen stomp tot een molen in volle glorie is in hoge mate de verdienste van het echtpaar Ten Have. Zij kochten in 1986 het molenaarshuis en de maalderij. In 1995 kochten zij ook de molenstomp. Vanaf 1998 werd de molen binnen en buiten geheel herbouwd, voor een uit vele bronnen bijeengebracht bedrag van ca. 500.000 gulden.
De molen bestaat uit vijf bouwlagen. De kap kruit op een Engels kruiwerk en is met riet gedekt. De molen werd weer ingericht als maalvaardige korenmolen met twee koppels maalstenen, de steenkraan en het ‘luiwerk’, dat dient voor het hijsen van de zakken graan. Op 1 juli 2000 vond onder grote belangstelling de opening plaats. Het benodigde graan wordt in de directe omgeving verbouwd.
 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends