Naar de overkant van de IJssel

Het veer Gorssel-Wilp is in 2024 van zaterdag 27 april t/m 3 november in de vaart.

Veer CarlaKistemaker10x15 325pxMet het veer over de IJssel komt u in een fraai gebied van uiterwaarden met wandel- en fietsmogelijkheden. Foto: Carla KistemakerMet het veer over de IJssel komt u vanuit Gorssel in een fraai gebied van de uiter­waarden van de IJssel. De dijken zijn er toe­gankelijk en er zijn fraaie wandel­- en fiets­mogelijk­heden. Bijzonder is de middel­eeuwse Bomen­dijk, die nog steeds de functie van winter­dijk heeft en waar­over het prachtig wandelen is (zie onder). Ongeveer 700 meter van het veer vindt u café, restaurant en museum van oude land­bouw­werktuigen De Kribbe (website). 

bomendijk album WM 08Zicht vanaf de dijk tussen het veer en Deventer. Met de wandeling over de middel­eeuwse Bomendijk komt u hier ook langs. Foto Janneke RoelofsVanaf De Kribbe fietst u over de rustige weg in 5 km naar Deventer. Gewoon de dijk en de IJssel volgen. Als u in Deventer de Wilhelmina­brug neemt bent u direct bij de prachtige Brink en het historische Berg­kwartier met o.m. de sfeervolle Walstraat met z'n vele leuke winkels, boetiekjes en galerieën. Via het veer, een paar honderd meter voorbij de brug, komt u uit bij de Lebuines­kerk aan de andere kant van het centrum. Alles op loop­afstand. De fiets kan mee op het pontje, maar kan ook prima daar achter­blijven.

Ook kunt u vanaf De Kribbe via een afwisselende route naar Zutphen fietsen. Zie hieronder de beschrijving van het ‘Rondje IJssel en Zutphen’. 

Gorssel.nl heeft een fraaie wandelroute gemaakt die o.a. over de middel­eeuwse Bomendijk van Wilp naar Voorst gaat. Meer daarover en beschrijving daarvan op deze pagina.

Twee kilometer zuidelijk van De Kribbe, bij fiets­knoop­punt 49, kunt u de 'Voorst­route' oppikken, een fietsroute van 43 km van de ANWB. De route gaat door het buitengebied van de gemeente Voorst, door dorpjes, over weilanden en landgoederen en komt langs historische graan- en watermolens. Beschrijving van deze route met fiets­route­punten (pdf; bron ANWB)

SlotNijenbeek NaConsolidatie

SlotNijenbeek archief

Ruïne van slot De Nijenbeek

Aan de overzijde van de IJssel in het fraaie land­goed De Poll staat de ruïne van De Nijen­beek. U komt er langs als u vanaf het veer naar Zutphen fietst of de Voorst­route volgt. Van het slot met aan­bouwen en bij­gebouwen rest nu nog slechts de vier­kante toren. Die is in april 1945 vanaf de Gorsselse kant zwaar be­schoten door de geallieerden om de Duitsers die het in gebruik hadden te verjagen. De ruïne is sindsdien niet meer hersteld of opgebouwd.

Het slot wordt voor het eerst vermeld in 1266 en werd vooral bekend door de gevangen­schap in 1364 van 'vette hertog' Reinoud van Gelre. Zijn broer Eduard had hem tijdens een slag verslagen en in het slot opgesloten. Daar kreeg hij volgens een legende zo goed te eten, dat hij niet meer door de deuren van De Nijenbeek paste en de deur­sponningen zelfs verwijderd moesten worden om de dikke hertog uit zijn benarde positie te kunnen bevrijden.

Het prachtige landgoed De Poll met de slotruïne is eigendom van barones Antoinette van Lynden, die het in 1991 erfde van Jonkheer mr. F.J.C. Schimmel­penninck.

De ruïne is onlangs gerenoveerd om verder verval te voorkomen. Wandelend of met de fiets kunt u er dichtbij komen, maar de ruïne is slechts beperkt, op afspraak en in kleine groepen toegankelijk.

Meer info over De Nijenbeek en bezoek­mogelijkheden: www.denijenbeek.nl 
  

RondjeIJssel2020Klik op de afbeelding voor een vergroting. Kaartje over­genomen van www.route.nl Ga naar www.route.nl/routeplanner, vul Gorssel in bij de plaats en maak uw eigen route.

Rondje IJssel en Zutphen

Dit rondje is een mooie route met veel fiets­paden en rustige wegen (behalve stukje in Zutphen) van totaal 25 km. U kunt dit uitstekend combineren met een bezoek aan de his­torische binnen­stad van Zutphen.

De route is eenvoudig te volgen met de beweg­wijzering van het fiets­knoop­punten­netwerk. De tocht begint in het centrum van Gorssel (Hoofd­straat bij Museum MORE) bij routebordje 57. Daarna de volgende bordjes volgen: 54, 27, 17, 49, 37, 35, 36, 1, 10 (Zutphen), 40, 98, 96, 34 en terug naar 57.

Iets voor knooppunt 49 zit een boerderij­winkel met in het seizoen heerlijk fruit, vooral kersen en pruimen. Tussen 49 en 37 bij de scherpe bocht ligt Slot De Nijen­beek. Als u bij knoop­punt 37 even richting de provinciale weg (N345) rijdt ziet u daar de bekende bakker en koffie­schenkerij Bril (zondag gesloten).  

 

Vaartijden en tarieven van het veer

Het 'Dommerholtsveer' over de IJssel vaart van medio april tot het einde van de herfst­vakantie. Vaartijden zijn dan dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur. Op Hemelvaartsdag vanaf 8 uur. Reken op laatste afvaart om 17.45 uur. 
Bij zeer laag of hoog water van de IJssel is het veer mogelijk niet in bedrijf. Dat wordt gepubliceerd op Gorssel.nl, op deze pagina e/o als nieuwsbericht.

Tarieven (2024):
Volwassenen enkele reis € 2
Kinderen enkele reis € 1,50 (5 tot en met 12 jaar)
10 rittenkaart volwassenen € 15
10 rittenkaart kinderen € 10
Fietsen en snorfietsen mogen gratis mee. Brommers zijn niet toegestaan.
Verzoek zo veel mogelijk met pin te betalen.

Telefoon: 053-4307251 (Van der Velde B.V.)
  

aa

   

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends