Touwslagerij

  
"We zijn vrij klein gebleven en werken ambachtelijk, dat is onze charme."

 

Touwslagerij JTE_13-3-14_16

Touwslagerij JTE_13-3-14_1

Touwslagerij JTE_13-3-14_19

Touwslagerij Steenbergen in Gorssel is één van de laatste in werking zijnde ambach­telijke touw­slagerijen van Neder­land. Al sinds 1900 wordt hier het touw geheel zelf gemaakt en verder verwerkt voor gebruik in bijvoor­beeld sporthallen of voor interieur­artikelen.

De huidige eigenaar, Albert Steen­bergen jr, behoort tot de vierde generatie die dit familie­bedrijf runt. Het touw slaan is een ambachtelijk productie­proces waarvoor uitsluitend natuur­vezels worden gebruikt zoals hennep en vlas. Bijzonder is de 180 meter lange lijn­baan waar het touw wordt geproduceerd. Vervolgens wordt het verwerkt tot klim­touwen of klim­netten die hun weg vinden naar sport­hallen en gym­zalen, of naar survival- en touwtrek­verenigingen.

De laatste jaren heeft het bedrijf een nieuwe markt gevonden: touw voor kunst en design. Van het hand­geslagen touw worden prachtige interieur­producten en kunst­objecten gemaakt, waarvan er een aantal te zien is op het bedrijf.

Bezoek
Als de werkzaamheden en drukte het toelaten kunt u het bedrijf tegen een bescheiden vergoeding bezoeken en kijken hoe dit aloude ambacht wordt uitgeoefend. U kunt de touw­slagers aan het werk zien en u kunt veel producten bewonderen. Er is een klein maar interessant museum waarin machines, gereed­schappen en producten van vier generaties touwslagers verzameld zijn.
Er worden ook rondleidingen verzorgd, maar alleen op afspraak.

Touwslagerij Steenbergen
Veldhofstraat 10a, 7213 AL Gorssel
Telefoon 0575-491337
Website  
 

Uitzending van Touwslagerij Steenbergen in het TV-programma Binnenstebuiten van 31 januari 2022  

 

 

 

Touwslagerij18-8-16SK 5 Touwslagerij18-8-16SK 8

Touwslagerij18-8-16SK 14 Touwslagerij18-8-16SK 6 Touwslagerij18-8-16SK 7

  

Foto's: Janny Schiphorst en Simke Kamphorst 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends