Wil Maatman neemt na 45 jaar afscheid van zijn bloemenpassie

45 jaar geleden ging Willy Maatman op zijn brommertje vanuit woonplaats Raalte naar zijn stageplek Bloemisterij Viola van Gerard Alberts aan de Hoofdstraat in Gorssel. Stage werd werk en het zou zijn enige werkplek blijven, bij de zaak die hij later overnam en omdoopte tot Edelweiss Bloemen. De winkel is bijna niet weg te denken uit ons straatbeeld, maar toch gaat dat gebeuren. Het pand is per 1 september a.s. verkocht en zal een andere bestemming krijgen. Tijd voor Wil en Mignon om het wat rustiger aan te doen, maar ook om meer tijd te besteden aan hun andere passies.

Edelweiss8-7-17 5Wil Maatman neemt na 45 jaar binnenkort afscheid van zijn passie voor bloemen en zijn winkel EdelweissWilly (1956) woonde in Raalte en volgde de opleiding bloemsierkunst in Zwolle. Als afronding van zijn studie volgde hij een stage in Gorssel bij Gerard Alberts. Die was in die tijd zelfs internationaal bekend als bloemsierkunstenaar. Een prachtige en leerzame werkplek dus. Het enthousiasme was wederzijds en stage ging min of meer geruisloos over in werk. Na 12 jaar loondienst brak een onzekere periode aan. Het was 1983 en de Nederlandse economie was aan het einde gekomen van een diepe recessie. Alberts had naast de winkel in Gorssel, die eigenlijk goeddeels werd gerund door Wil, ook twee winkels in Deventer en was eigenlijk te veel bloemsierkunstenaar en te weinig ondernemer. Door de omstandigheden kon Wil de zaak in Gorssel overnemen. Die bestond in die tijd uit een houten kiosk met daarachter een bloemenkas.
‘Viola’ werd ‘Edelweiss’ en ‘Willy’ werd ‘Wil’.

Nieuwbouw
Edelweiss8-7-17 2a kleinWil was inmiddels getrouwd met onderwijzeres Mignon en in 1984 werd hun eerste kind, zoon Mitchel geboren. Ze wilden graag bij de winkel wonen en dat kon in een caravan naast de kiosk terwijl ze een plan maakten voor nieuwbouw. Het door Wil en Mignon gewenste chalet werd door eisen van de gemeente een tussenvorm, maar de bouwwijze van het door Wil en Mignon geliefde Oostenrijk is nog herkenbaar.
Het waren twee enerverende jaren: onzekerheid, overname van het bedrijf en een bestaan als ondernemer, nieuwbouw en ondertussen woonde het jonge stel met peuter Mitchel in een caravan die afbrandde toen de bouw bijna klaar was. Dochter Daniëlle zag in 1987 het levenslicht in de prachtige nieuwbouw zoals we die nu kennen.

Goede zaken en noodlot
Vanaf 1984 krabbelde de conjunctuur weer uit het dal en de zaken gingen voorspoedig. Later in de 80- en 90-jaren werden planten steeds minder populair, maar Wil heeft met zijn combinatie van passie voor bloemen en ondernemerschap de winkel steeds weer kunnen aanpassen aan de tijd. Scherp inkopen is altijd zijn kracht geweest, waardoor hij een breed assortiment voor een groot publiek kon aanbieden.
In 2000 leek het noodlot toe te slaan. Wil was door een melanoom met uitzaaiingen ernstig ziek en jarenlang kon hij niet of slechts op halve kracht in de zaak werken. “In die tijd werkte Richard in de zaak en die heeft ons toen enorm gesteund. De zaak kon dankzij hem gewoon doordraaien.” Gelukkig is Wil geheel genezen van de kanker en al weer jarenlang redelijk gezond en actief in het bedrijf, maar door de gevolgen van de operatie is hij gedeeltelijk afgekeurd.

Nieuwe passies
Edelweiss8-7-17 10Met dochter DaniëlleWil en Mignon wonen nu sinds ongeveer twee jaar in hun prachtige huis in de bossen vlakbij de Gorsselse Heide. Het is een markant achthoekig houten huis van Finnhouse dat zij grotendeels zelf hebben gebouwd. In de tijd dat zij druk waren met de bouw werd de zaak gerund door dochter Daniëlle. Zij had veel gevoel voor bloemen en bloemschikken, maar heeft uiteindelijk toch voor een baan in het onderwijs gekozen. Wil stond dus weer meestal zelf in de zaak. Daarnaast is hij een nieuwe uitdaging aangegaan: Zijn zelf ontworpen siertuinsproeiers worden in grote aantallen in China gemaakt en via een webwinkel aan de man gebracht.

Zaak verkocht
Het was een lastige beslissing. Wil kan als nasleep van zijn ziekte niet lang staan, Mignon is met vervroegd pensioen en er is geen opvolging voor Edelweiss. “We willen graag meer genieten van ons buitenhuis en natuurlijk is er ook nog het werk voor de webwinkel. Dan is er eigenlijk maar één logische keuze: Edelweiss werd te koop gezet.” Er waren meerdere gegadigden, maar uiteindelijk is het pand per 1 september a.s. verkocht aan mensen uit Gorssel die er een winkel voor ambachtelijke boerenkaas en delicatessen willen beginnen.

Jammer dat het zo vertrouwde Edelweiss uit het straatbeeld verdwijnt, maar de nieuwe winkel is weer goed nieuws voor Gorssel. Het geeft Wil en Mignon de gelegenheid om het rustiger aan te doen en te genieten van hun passies. Gorssel.nl wenst hen daarbij alle succes en veel geluk.

  

 

Redactie Gorssel.nl
8 juli 2017

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail