Laatste nieuws

Aankoop grond De Veldhof door stichting

De toekomst van Tuinderij De Veld­hof in Joppe is verzekerd. Door oprichting van een stichting, die de grond heeft gekocht, kan tuin­der Valérie ‘met volle kracht’ vooruit.

Zelfoogst
Frontpage 2 kleinTuinderij De Veldhof aan de Mars­weg in Joppe is al zeven jaar een ontmoetings­plek waar vrijwilli­gers en stagiairs de handen uit de mouwen steken, waar lessen en excursies verzorgd en kennis en vaardig­heden gedeeld worden, waar de kinderen van de Vuller­school genieten van hun moes­tuintjes en de vele zelf­oogsters groenten, kruiden en fruit oogsten tijdens hun wekelijkse bezoek aan de tuin.

Toekomst
VeldhofStichting kleinBestuur Stichting Levende Grond (van l. naar r.): Wieger Janse (voorzitter), Robert Kramps, Anna van der Maas, Valérie van Dijck (tuinder De Veldhof)Tuinder Valérie van Dijck: “We wilden de tuin graag toe­komst geven, zodat ook de komende generaties kunnen genieten van dit mooie stukje aarde met vers geteelde groen­ten, kruiden, fruit en noten; op levende grond, vrij van bestrijdings­middelen en kunst­mest en rijk aan bodem­leven. De pacht­overeenkomst zou over drie jaar aflopen en de eigenaar had bij aan­vang al aangegeven dat het perceel na die tijd verkocht zou worden, waarbij de tuin­der het eerste recht op koop had. Daarom hebben we afgelopen tijd onderzocht hoe we de bestaans­zekerheid van De Veld­hof konden verankeren.”

Stichting Levende Grond
De oplossing werd gevonden in de op­richting van een eigen, lokale stichting: Stichting Levende Grond, met als doel­stelling het faciliteren van extensieve vormen van land­bouw. De aankoop van de grond van De Veld­hof in mei 2022 is het eerste project van de stichting. Mogelijk worden in de toekomst meer stukken grond aan­gekocht en beschik­baar gesteld voor agrarische projecten ‘met zorg voor al wat leeft in en op de grond en ten behoeve van de lokale gemeen­schap’.

Lokale gemeenschap
De geld­stromen voor de aankoop van de grond komen van dicht­bij. Een klein aantal financiers uit de lokale gemeen­schap heeft het bedrag voor de aankoop van de grond voor­gefinancierd; het streven is om die lening via crowd­funding binnen vijf jaar volledig af te lossen. 
Tuinder Valérie: “Nu kan ik verder met het ontwikkelen van De Veld­hof. Dit najaar hoop ik een werk­ruimte met veranda en bloemen­dak neer te zetten en op termijn een over­kapping te kunnen bouwen. Met betere voor­zieningen kan ik meer zelf­oogsters en cursisten van dienst zijn”.

Tuinderij De Veldhof
Marsweg 13 (hoek Veldhofstraat)
7214 LA Joppe


Gorssel, 18 juni 2022

 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends