Laatste nieuws

Actie ‘Friet voor vuurwerk’ weer succesvol

Na de jaarwisseling 2022/2023 waren in alle kernen van de gemeente Lochem weer mensen op de been om vuurwerk­afval op te ruimen. De zakken vuurwerk­afval konden op 2 januari worden ingeleverd bij een van de acht inzamel­punten. In Gorssel kon dat op de parkeer­plaats van 't Trefpunt. Iedere zak leverde een tegoed­bon op voor een zak patat. 

Circulus en SWL
Vuurwerkactie Epse 2023 1 kleinOpruimactie vuurwerkafval in EpseDe actie ‘Friet voor vuurwerk’ wordt jaarlijks georgani­seerd door Circulus en Stichting Welzijn Lochem. (SWL). Vrijwilli­gers nemen de zakken aan en delen de bonnen uit. In 2020 en 2021 ging de actie niet door vanwege lock­downs en het vuurwerk­verbod. Maar de organisatie, vrijwilli­gers en ook inwoners pakten de schoonmaak­actie zonder problemen weer op. Oudere jeugd en ouders gaven aan het ‘heel gewoon te vinden’ om na de jaar­wisseling de straat op te ruimen.

Ook in Gorssel meer afval
De inzameling leverde over de gehele gemeente bijna 800 zakken vuurwerk­afval op, zo’n 100 zakken meer dan in januari 2020. Wel daalde het inzamel­gewicht. Dit lijkt vooral te komen door de verandering van het vuurwerk­afval. Er werden meer dozen opgeruimd en er was minder klein en zwaar­der afval. Dat laatste afval kwam vaak van vuurwerk dat sinds 2020 niet meer is toe­gestaan. 
Ook in Gorssel is meer ingezameld. De laatste keer (2020) ging het om 48 zakken, deze keer waren het er 64.

Schadelijke stoffen
Circulus verwijdert de laatste resten. Vuurwerk­afval bestaat uit plastic en karton met papier, vermengd met on­verbrande stoffen en zware metalen zoals koper, barium, stron­tium en anti­moon. Opruimen voorkomt dat schadelijke stoffen in de bodem en het oppervlakte­water terecht komen.  


Gorssel, 8 januari 2023

Verzoek redactie: Helaas kon Circulus/SWL geen foto van de inzameling in Gorssel aan­leveren. Daarom hebben we een foto uit Epse geplaatst. Heeft iemand een foto bij ’t Tref­punt gemaakt om hier nog toe te voegen? Meld het via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends