Laatste nieuws

Afdeling Dans en bewegen van Sportclub Gorssel naar Yoin

Vanaf 1 januari gaat de afdeling Dans en bewegen van Omnivereniging Sportclub Gorssel over naar Yoin, de naam waaronder Ellen de Vries, docent pilates en Power Yoga bij de Omnivereniging, voor zichzelf is begonnen.

Dans en bewegen
Yoin4Ellen de VriesEllen de Vries begon zo’n zes jaar geleden als docent bij de afdeling Dans en bewegen van Sportclub Gorssel. “Volgens mij was de les op woensdagavond daarvóór een soort aerobics,” herinnert ze zich. Ellen is van oorsprong danstherapeut en op dat moment verzorgde ze onder andere groepstherapie voor ouderen. Ze gaf daarnaast lessen pilates en yoga in Lochem, waar ze woont, en in Bathmen. En in die hoedanigheid werd haar door Sportclub Gorssel gevraagd de les op de woensdagavond in te vullen. Langzamerhand breidde zich dat uit tot twee lessen pilates op woensdagavond, één op donderdagochtend, en twee lessen Power Yoga, op woensdagavond en vrijdagochtend.

Fysiek en mentaal welzijn
“Pilates en yoga zijn voor mij sterk ineengevlochten,” vertelt Ellen. Ze beeldt het uit door haar vingers in elkaar te vlechten. “Pilates richt zich op specifieke spiergroepen, allemaal korte series oefeningen achter elkaar, terwijl yoga meer een flow is, één hele lange oefening waarbij alles in je lijf wel een keer aan bod komt.

Yoin1 325pxHet mooiste is een combinatie van de twee. Het belangrijkste vind ik dat je bij mij bij beide niet alleen je aandacht richt op het fysieke aspect, maar dat het samenspel tussen fysiek en mentaal welzijn vooropstaat. En ik vertel je ook wat er gebeurt in je lijf, een belangrijk verschil met ‘sportschoolyoga’.”

Yin Yoga
Ellen is enthousiast over haar vak en ze straalt dat met enorm veel energie uit. Toch is rust, zowel op fysiek als mentaal vlak, voor haar een speerpunt. Inspanning en ontspanning moeten met elkaar in balans zijn. In lijn daarmee is ze in 2015 begonnen met de opleiding tot docent Yin Yoga, een vorm van yoga waarbij geen spierspanning wordt opgebouwd, maar alleen ‘stretch’ wordt gecreëerd door het langdurig aannemen van een bepaalde houding. Onder de naam Yoin - Join, maar dan met de Y van yoga - geeft Ellen al sinds het najaar van 2015 een les Yin Yoga in ’t Trefpunt, op woensdagochtend. Bij de start van die lessen had ze bij Sportclub Gorssel al aangegeven dat ze op afzienbare termijn het bedrijf uit zou willen breiden en meer als zelfstandige lessen aan zou willen bieden.

Pilates en Power Yoga naar Yoin
Yoin2Dit najaar kwam voor Ellen het moment dat ze bij het bestuur aankondigde te willen stoppen met de lessen bij de vereniging, om ruimte te maken voor Yoin. De afdeling Dans en bewegen van Sportclub Gorssel biedt momenteel alleen nog lessen pilates en Power Yoga aan, en het aangekondigde vertrek van Ellen was voor het bestuur een moment om over het voortbestaan van de afdeling na te denken. Ellen: ‘We zijn in gesprek gegaan, en voor beiden was eigenlijk gauw duidelijk dat het mooi zou zijn als ik die lessen helemaal onder zou brengen bij Yoin.” Vanuit Sportclub Gorssel, heel uitgesproken een verbindende vereniging, was het belangrijk om het sociale aspect, de opgebouwde samenhang in de lesgroepen niet te verstoren. Op deze manier kunnen de bestaande groepen gewoon blijven zoals ze zijn. “Ik ben zo blij dat de leden tijdens de algemene ledenvergadering hun goedkeuring over het plan hebben uitgesproken!” zegt ze, breed lachend.

Eigen ruimte
Yoin5GewoonEllen geeft aan dat de bestaande lessen onveranderd blijven, maar dat er wel ruimte is voor méér lessen, als blijkt dat er voldoende belangstelling is. “Mijn activiteiten gaan zich vanaf nu helemaal op Gorssel richten.” Ze is nog in gesprek met Sportclub Gorssel en ’t Trefpunt over de invulling van een eigen ruimte, die ze dan naar eigen smaak sfeervol zou kunnen inrichten.
Voor de huidige deelnemers verandert er voorlopig niet zoveel, behalve de vakanties: Ellen zal alleen de kerstvakantie handhaven als lesvrije periode, en de gehele maand augustus is er ‘zomerstop’. Verder gaan alle lessen gewoon door tijdens de schoolvakanties. En als er nieuwe lessen aan het programma kunnen worden toegevoegd, wordt het nóg makkelijker om een gemiste les op een ander tijdstip in te halen. Over de overgang naar Yoin worden de bestaande leden persoonlijk via email geïnformeerd.

Nieuwe leden welkom
Ellen: “Nieuwe leden zijn natuurlijk ook welkom. Zij vinden alle informatie op de site van Yoin: www.yoin-ellen.nl of op facebook: https://www.facebook.com/Yoin-259121294504240/. Daar vind je ook een lesrooster waarin mogelijke nieuwe lessen staan vermeld. En bij voldoende belangstelling kan het dus zomaar zijn dat er een les start op het moment dat jouw grootste voorkeur heeft.”


Redactie Gorssel.nl
28 december 2016

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends