Laatste nieuws

Augustusnummer Ons Markenboek verschenen

Het augustus­nummer 2023 van kwartaalblad ‘Ons Marken­boek’ (41e jaargang, nr. 3) van de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. De uitgave bevat onder meer het tweede deel van de geschiedenis van het heren­huis De Bloemen­kamp in Gorssel. Verder is er in het nummer aandacht voor archeologisch onder­zoek in de Gorsselse wijk Grooter­kamp, de geschiedenis van het voormalige P.W. Janssen zieken­huis in Almen (nu hotel Ehzerwold) en het pand De Roskam in Kring van Dorth (in het verleden smederij, herberg en nu particulier bewoond).

Opvang van ouderen
 P.W. Janssen Ziekenhuis kort na de start in 1915 SZU002029691 kopie klein P.W. Janssen Ziekenhuis in Almen kort na de opening in 1915 (Coll. Erfgoedcentrum Zutphen)Herenhuis De Bloemenkamp lag in de nabijheid van het huidige appartementen­complex in Gorssel met dezelfde naam en stond begin jaren ’50 van de vorige eeuw aan de wieg van de opvang van ouderen in Gorssel. 
 Bloemenkamp met flat kleinHerenhuis De Bloemenkamp in Gorssel met naastgelegen serviceflatBijna de gehele eerste helft van de twintigste eeuw werd het huis particulier bewoond en na de Tweede Wereld­oorlog (het huis was inmiddels eigendom van de gemeente Gorssel) vonden gezinnen die hun huis kwijt waren door oorlogs­schade er onderdak. Zo was bijvoorbeeld de pastorie in De Bloemen­kamp gevestigd en huurde de pad­vinderij de zolder­ruimte. Eind jaren veertig verkocht de gemeente het huis aan de familie Kuiper, die in het pand begon met opvang van ouderen. Kuiper was ook de initiatief­nemer van service­flat ‘De Bloemenkamp’, die in 1960 gerealiseerd werd. De oude villa werd in 2000 afgebroken. Dat lot treft in de nabije toekomst ook het appartementen­complex De Bloemenkamp, waar op dit moment vluchtelingen uit Oekraïne worden op­gevangen.

Kopen of lid worden
Het boekje is te koop bij Boek­handel Bechtle in Gorssel, Super­markt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tram­station in Gorssel. Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje automatisch thuis­bezorgd. Kijk op www.deelfmarken.nl voor meer informatie.


Redactie Gorssel.nl
11 augustus 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends