Vanaf 2014 publiceert de gemeente Lochem haar officiële bekendmakingen zoals beleidsregels, vergunningen en ontwerpbesluiten digitaal. Een elektronisch gemeenteblad komt in de plaats van de bekendmakingen in huis-aan-huisblad Berkelbode. Gedurende het jaar 2014 zullen er nog korte weergaven van de bekendmakingen in de Berkelbode gepubliceerd worden. De Dorpsraad Gorssel maakt zich zorgen.
Wettelijk verplicht
Gemeenten zijn vanaf 2014 wettelijk verplicht om bekendmakingen digitaal te publiceren. De gemeente Lochem kiest voor publicatie op de landelijk ontwikkelde website www.officielebekendmakingen.nl.
Eén digitaal loket
Het college stelt de raad in een verordening voor om alle bekendmakingen digitaal te gaan aanbieden: de bekendmakingen waarvoor dit wettelijk verplicht is, maar ook de bekendmakingen waarvoor die plicht niet geldt. De gedachte hierachter is om zoveel mogelijk één (digitaal) loket te bieden, waar inwoners alle bekendmakingen van de gemeente, maar ook van andere overheden kunnen vinden. Het digitale kanaal is na vaststelling van de verordening dan het officiële kanaal.
Een e-mailservice kan inwoners attenderen op bekendmakingen die gaan over zijn of haar directe woonomgeving. Bovendien wil de gemeente met dat doel vanaf januari ook een App aanbieden voor tablets en smartphones.
Overgangsperiode
Om inwoners te laten wennen aan de overgang van papier naar digitaal, stelt het college voor dat inwoners in 2014 nog in huis-aan-huisblad Berkelbode een verkorte weergave kunnen raadplegen van de bekendmakingen die de gemeente op internet heeft gepubliceerd.
Dorpsraad stelt vragen
Het college stelt dat inwoners die niet over internet beschikken of er niet vaardig mee zijn, geholpen kunnen worden in het gemeentehuis in Lochem of bij het loket in Gorssel. Daar zijn pc’s met internet beschikbaar voor publiek.
Naar verluidt blijkt uit onderzoek van eind 2011 in Lochem dat negen op de tien inwoners over internet beschikken. Of dat ook voor Gorssel geldt, is de vraag. Desgevraagd meldt de Vereniging Dorpsraad Gorssel dan ook met de gemeente Lochem in overleg te willen treden. De Dorpsraad stelt zich op het standpunt dat iedere burger gemakkelijk toegang moet hebben tot gemeentelijke informatie.
In november buigt de gemeenteraad zich over de verordening.
Gorssel, 17 oktober 2013
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels
Volgens de Nationale Atlas Volksgezondheid scoort de gemeente Lochem hoog als gaat om 65- plussers ten opzichte van de totale bevolking, Hebben ook al die ouderen een pc en internet en zijn ze computervaardig??
Ben het met andere reacties eens, het is ordinaire bezuinings-maatregel. De Berkelbode kan informeren bij Extra Nieuws en de Gids wat zo al de consequenties zijn
Het lijkt mij dat de gemeente wat betreft officiële mededelingen een brengplicht heeft, en de burgers niet een haalplicht hebben. Bovendien is de maatschappij er weliswaar verregaand op ingericht geraakt dat van alles digitaal en via internet gebeurd, maar er is nog geen sprake van een verplichting tot digitale vaardigheid bij burgers en een verplichting toegang tot het internet te hebben.
Als je dat dan ook niet hebt, en je dus voor informatie halen naar het gemeenteloket gaat, kom je alsnog een computer met internetaansluiting tegen. Daar sta je dan als digibeet...
Het is natuurlijk een platte bezuiniging, dat afschaffen van schriftelijke verspreiding.
Hoe zit het ook al weer?
Is de Gemeente er voor de burger of de burger voor de Gemeente?
Geen goed plan.
Ouderen zonder internet moeten straks iedere week naar het gemeentehuis om geholpen te worden om deze informatie te bekijken?
Maar ook ik wil niet iedere week zelf het moeten gaan opzoeken, maar gewoon netjes gepresenteerd krijgen in een weekblad. Dit vergroot (opnieuw) de afstand van de burger tot de overheid.
Het is vast een ordinaire bezuinigingsmaatregel.