Laatste nieuws

Berging vliegtuigwrak in Eefde

In een landbouwperceel tussen Lindeboomweg en Scheuterdijk in Eefde bevindt zich op grote diep­te een wrak van een Engelse jacht­bommen­werper uit de Tweede Wereld­oorlog. Zeer waarschijnlijk zijn de stoffelijke resten van de piloot nog aanwezig. Het wrak wordt in november 2019 geborgen.
De berging valt onder het nationaal programma berging vliegtuigwrakken van het Ministerie van Binnen­landse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Piloot vermist
WrakEefde4 kleinEerder werd al historisch onderzoek in archieven en detectieonderzoek op de crash­locatie gedaan. De reservist-piloot, Flight Sergeant William Robert Stephen Hurrell, was op zijn derde operatio­nele vlucht en maakte deel uit van een formatie van zes Typhoons, die op 26 september 1944 vanaf vlieg­veld Deurne in België waren opgestegen voor een verkennings­vlucht boven Nederland. De toestellen maakten deel uit van het 175e squadron van de Royal Air Force. Ze werden bij Apeldoorn onder­schept en aan­gevallen door 50 Duitse Messer­schmitts. Hurrell stortte met zijn toestel neer in een perceel tussen Lindeboom­weg en Scheuterdijk in Eefde en geldt tot op de dag van van­daag als vermist. 
WrakEefde3 kleinVolgens een ooggetuige van de crash boorde het toestel zich zo diep in de grond dat het later niet kon worden ge­borgen. Wel werden er kort na de oorlog identificatie­plaatjes van de vliegtuig­motor, enkele lichaamsresten en een zegel­ring gevonden met de initialen W.H. 
Het terrein werd geëgaliseerd en weer in gebruik genomen als bouwland.

De Elf Marken
WrakEefde2 kleinDe Historische Vereniging De Elf Marken heeft zich veel moeite getroost om meer te weten te komen over de achter­grond van de crash en van de piloot, en dat resulteerde in de ont­hulling van een monument aan de rand van het perceel, nabij Lindeboom­weg nr. 10 en 60 m. vanaf de plek van de crash. De onthulling vond plaats op 26 september 1999. Er is jaarlijks een her­denking waar met klein ceremonieel bloemen worden gelegd.

Berging
De grondeigenaar verleent volledige mede­werking aan de berging. Gedurende de werk­zaamheden zal er een kijkdag voor publiek worden gehouden en kunnen ook basis­scholen uit de omgeving worden betrokken. 

In het verenigingsblad van de Historische Vereniging De Elf Marken is meer achtergrond­informatie te vinden. Meldt u zich dan bij de redactie van Ons Markenboek via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gorssel, 12 april 2019

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends