Laatste nieuws

Bijzondere vaasjes van Floris Meijer uit Gorssel

Gorsselnaar Floris Meijer heeft samen met het Nationaal Glasmuseum in Leerdam een serie lentebloem vaasjes ontworpen. De serie wordt uit­gebracht onder de naam ‘Luxje’ en komt in twee varianten, glas en aardewerk/keramiek.
Floris, momenteel nog studerend aan de Design Academy Eindhoven, liet al vaker van zich laten horen.
Zo presenteerde hij tijdens de Dutch Design Week van 2020 online het project ‘Restorative Dining’: een servies, speciaal ont­worpen voor mensen die tijdens een revalidatie­periode toch in een intieme sfeer willen dineren. Het bijbehorende filmpje werd opgenomen in de molen Geertruida Cornelia in Gorssel.

Lentebloemvaasjes
Luxje 17 2 kleinLuxje glasNu is er van Floris’ hand dus de serie ‘Luxje’: vaasjes voor een enkele voorjaars­bloem. 
Floris: “Wanneer het nog hartje winter is en de aarde bedekt is met een laagje sneeuw, komen de eerste bloemetjes al tevoorschijn. De sneeuw­klokjes en krokussen zijn de eerste tekenen van leven en licht in die tijd. Maar deze bloementjes zijn zo klein dat ze niet in een vaas passen. Daarvoor heb ik ‘Luxje’ ontworpen (de naam is afgeleid van Lux, een een­heid waarin licht wordt gemeten). Het kleine vaasje is bedoeld voor kleine bloemen die het hele jaar door in het gras groeien, zoals boter­bloemen,madeliefjes en viooltjes. Het vaasje heeft een puntige onderkant en kan daardoor tuimelen op tafel. Dit is afgeleid van de wind die de bloemetjes buiten laat bewegen.”

Uniek
Luxje en Lux porselein 1 2 kleinLuxje en lux porseleinDe Luxjes zijn er in glas en aardewerk/keramiek. De aardewerk/keramiek versie is met de hand gemaakt door Floris zelf; de vaasjes zijn ongeveer 7 cm hoog.  De glazen versie is met de hand geblazen in Leerdam en is 8 cm hoog.
Naast het kleine vaasje is er ook een grotere variant voor een enkele bloem, zoals een narcis, margriet, klap­roos, morgenster of gele kamille. 

‘Luxje’ is onder andere te koop bij ‘Eerlijk! Genieten, Hoofdstraat 43E, 7213 CR in Gorssel.

Gorssel, 7 november 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends