Laatste nieuws

Binnenkijken in de legotheek in Eefde

Meer dan 2300 bouwdozen van Lego liggen op de planken in een voormalige gymnastiek­zaal aan de School­straat in Eefde. Van kleine setjes tot een imposante Lego­bouwdoos van de Titanic. Een van de redacteuren van Gorssel.nl bracht er een bezoek en keek zijn ogen uit.

Hobby
Lego 1 kleinBoven en onder: de legotheek in EefdeDe Legotheek in Eefde is voort­gekomen uit een hobby van de broers Jeroen en Frans Snijders Blok en is de grootste in Nederland. Jeroen Snijders Blok (1959-2021) was woonachtig in Eefde en een verenigings­man pur sang. Hij was actief binnen de gemeenschap, denk aan Voetbal Vereniging Sport­club Eefde, Zalen­centrum Het Hart, de gymnastiek­vereniging. Zijn bijnaam was niet voor niets ‘Burgemeester van Eefde’. In het jaar 2000 begon hij een verzameling van alles wat met Lego te maken had, geassisteerd door zijn broer Frans. Dat mondde in 2015 uit in de oprichting van een lego­theek, aanvankelijk in Het Hart in Eefde, later in het poort­gebouw van de Detmers­kazerne in Eefde. Het poort­gebouw werd geleidelijk aan te klein voor de enorme verzameling en sinds juli 2023 is de lego­theek gevestigd in een voormalige gymzaal in Eefde.

Contributie en leenvergoeding
Lego 2 kleinVergelijk de legotheek maar met een biblio­theek, want er zijn veel overeenkomsten. In de lego­theek betaal je een contributie­bedrag per jaar en daarnaast een vergoeding per week, afhankelijk van de grootte van de set die je wilt lenen. Een doos lenen mag gewoon­lijk voor een termijn van drie weken, maar – bijvoorbeeld - de Titanic kent wat meer speel­ruimte.

Geoliede machine
Na het overlijden van Jeroen Snijders Blok heeft zijn zoon Jurren het stokje over­genomen, waarbij hij veel steun heeft aan zijn oom Frans. Jurren studeert Civiele Techniek in Papen­drecht en zit in zijn afstudeer­jaar. 
Jurren benadrukt dat de organisatie bestaat uit ongeveer dertig vrijwilligers die met heel veel plezier de zaak runnen. Henk en Steven zijn twee jonge­mannen die een aanstelling hebben gekregen via een sociaal project en Margaretha van de Werfhorst begeleidt en coördineert alle werkzaam­heden binnen de organisatie. Al met al is de lego­theek een geoliede machine. 

Fantasiewereld
Jurren: “Het is een prachtig iets, vier dagen per week zijn we open en als je het plezier mee­maakt dat veel mensen beleven bij het bouwen van hun fantasie­wereld, dan doet dat je wel iets. Een jongen van zes die een brandweer­wagen gaat bouwen, of een 50+’er die een heel complexe vracht­wagen in elkaar zet”. Vanaf vier jaar spelen kinderen met Duplo, terwijl de twee jaar oudere zussen vaak een Lego ‘Friends’ set mee­nemen. Jurren vervolgt: “Je ziet mensen echt groeien in de complexiteit van onze bouw­dozen, vanaf zes jaar wordt een kind gegrepen door het bouwen. Dat duurt meestal tot de leef­tijd van 15 à 16 jaar, daarna vlakt het af, maar een grote groep mensen pakt Lego weer op na hun 25ste. En dan kan het zomaar zijn dat je een heel leven lang door­gaat met de steentjes”.

Voorraad
Maar hoe houd je de uitgeleende sets op peil? Als een set terug­komt gebeurt het natuurlijk wel eens dat één of twee steentjes zoek zijn. “Op elk steentje staat - heel klein - een serie­nummer vermeld, dus we brengen onze sets altijd weer op niveau. Daarnaast hebben we een enorme voor­raad steentjes om aan te vullen, dus geen paniek, we maken het weer in orde”, vertelt Jurren.

Legotheek Eefde
Schoolstraat 60a, 7211 BD Eefde (voormalige gymzaal naast school Villa60)
Openingstijden: woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 15.00 uur. 
Van oktober tot en met mei ook op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.
Website


Redactie Gorssel.nl
30 november 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends