Meer dan 2300 bouwdozen van Lego liggen op de planken in een voormalige gymnastiekzaal aan de Schoolstraat in Eefde. Van kleine setjes tot een imposante Legobouwdoos van de Titanic. Een van de redacteuren van Gorssel.nl bracht er een bezoek en keek zijn ogen uit.
HobbyBoven en onder: de legotheek in EefdeDe Legotheek in Eefde is voortgekomen uit een hobby van de broers Jeroen en Frans Snijders Blok en is de grootste in Nederland. Jeroen Snijders Blok (1959-2021) was woonachtig in Eefde en een verenigingsman pur sang. Hij was actief binnen de gemeenschap, denk aan Voetbal Vereniging Sportclub Eefde, Zalencentrum Het Hart, de gymnastiekvereniging. Zijn bijnaam was niet voor niets ‘Burgemeester van Eefde’. In het jaar 2000 begon hij een verzameling van alles wat met Lego te maken had, geassisteerd door zijn broer Frans. Dat mondde in 2015 uit in de oprichting van een legotheek, aanvankelijk in Het Hart in Eefde, later in het poortgebouw van de Detmerskazerne in Eefde. Het poortgebouw werd geleidelijk aan te klein voor de enorme verzameling en sinds juli 2023 is de legotheek gevestigd in een voormalige gymzaal in Eefde.
Contributie en leenvergoedingVergelijk de legotheek maar met een bibliotheek, want er zijn veel overeenkomsten. In de legotheek betaal je een contributiebedrag per jaar en daarnaast een vergoeding per week, afhankelijk van de grootte van de set die je wilt lenen. Een doos lenen mag gewoonlijk voor een termijn van drie weken, maar – bijvoorbeeld - de Titanic kent wat meer speelruimte.
Geoliede machine
Na het overlijden van Jeroen Snijders Blok heeft zijn zoon Jurren het stokje overgenomen, waarbij hij veel steun heeft aan zijn oom Frans. Jurren studeert Civiele Techniek in Papendrecht en zit in zijn afstudeerjaar.
Jurren benadrukt dat de organisatie bestaat uit ongeveer dertig vrijwilligers die met heel veel plezier de zaak runnen. Henk en Steven zijn twee jongemannen die een aanstelling hebben gekregen via een sociaal project en Margaretha van de Werfhorst begeleidt en coördineert alle werkzaamheden binnen de organisatie. Al met al is de legotheek een geoliede machine.
Fantasiewereld
Jurren: “Het is een prachtig iets, vier dagen per week zijn we open en als je het plezier meemaakt dat veel mensen beleven bij het bouwen van hun fantasiewereld, dan doet dat je wel iets. Een jongen van zes die een brandweerwagen gaat bouwen, of een 50+’er die een heel complexe vrachtwagen in elkaar zet”. Vanaf vier jaar spelen kinderen met Duplo, terwijl de twee jaar oudere zussen vaak een Lego ‘Friends’ set meenemen. Jurren vervolgt: “Je ziet mensen echt groeien in de complexiteit van onze bouwdozen, vanaf zes jaar wordt een kind gegrepen door het bouwen. Dat duurt meestal tot de leeftijd van 15 à 16 jaar, daarna vlakt het af, maar een grote groep mensen pakt Lego weer op na hun 25ste. En dan kan het zomaar zijn dat je een heel leven lang doorgaat met de steentjes”.
Voorraad
Maar hoe houd je de uitgeleende sets op peil? Als een set terugkomt gebeurt het natuurlijk wel eens dat één of twee steentjes zoek zijn. “Op elk steentje staat - heel klein - een serienummer vermeld, dus we brengen onze sets altijd weer op niveau. Daarnaast hebben we een enorme voorraad steentjes om aan te vullen, dus geen paniek, we maken het weer in orde”, vertelt Jurren.
Legotheek Eefde
Schoolstraat 60a, 7211 BD Eefde (voormalige gymzaal naast school Villa60)
Openingstijden: woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 15.00 uur.
Van oktober tot en met mei ook op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.
Website
Redactie Gorssel.nl
30 november 2023
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels