Laatste nieuws

Bizarre vondst door Vaste Prik

Wat beweegt iemand om de prullenbak van de auto te legen langs de kant van de weg in de uiterwaarden van Gorssel? Irma Krommenhoek, een van de deelnemers in Vaste Prik, vond dit zwerf­afval in de berm tijdens haar ronde. Een hele berg peuken en bierdoppen. “Moeilijk te begrijpen waarom mensen dit doen.”

Filters=gif
VastePrikPeuk kleinGevaarlijk gif in de berm (foto Irma Krommenhoek)Sigarettenfilters zijn van plastic en bevatten gifstoffen zoals teer, arseen en lood. Over een paar maanden treedt de IJssel weer buiten haar oevers en komt al het zwerf­afval en dus ook deze filters in de rivier terecht. Zeer schadelijk voor vissen, maar ook voor planten. Voordat zo’n filter is afgebroken zijn we tien jaar verder. In die tijd is het heel goed mogelijk dat een filter dat is weg­gegooid in Gorssel uiteindelijk belandt in de plastic soep in de Atlantische Oceaan. De Vaste Prikkers verzamelen iedere maand honderden sigaretten­filters in Gorssel op de parkeerplaatsen en langs de wegen in het buitengebied. “Dus roker, gooi je peuk niet meer achteloos weg. In de afvalbak ermee of schaf een handig sleutelhanger­asbakje aan. Hiermee draag je direct bij aan een schonere omgeving. Gewoon doen!”

Bierdoppen=gevaar
Ook bierdoppen zijn schadelijk. Deze doppen komen tijdens een overstroming overal in het weiland terecht. Als de boeren in het voorjaar gaan maaien, halen ze naast gras ook aller­lei rommel binnen in het voer voor de koeien. Als de doppen door een koe worden opgegeten dan kan dit ernstige klachten geven in de koeienmaag.
"Langs de Ravensweerdsweg staan diverse afvalbakken, het zou fijn zijn als iedereen daar zijn af­val in zou gooien. Of neem het gewoon mee naar huis."

Doe mee
De groep Vaste Prik gaat ondertussen onverdroten door met zwerfafval verzamelen. Dat doen ze elke vierde zater­dag van de maand (exacte data staan altijd in de Agenda van Gorssel.nl).
Zin om een keer mee te prikken? Op 27 november is het weer zo ver. Koffie­drinken en duo's vormen gebeurt vanaf 9.45 tot 10.00 uur buiten met koffie ‘van Rein’ van ijssalon Zo En Nu op het dorps­plein in Gorssel. Altijd gezellig! Meld je wel even aan bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gorssel, 10 november 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends