Vanaf half oktober plaatst de gemeente Lochem weer bladkorven. Voor de hele gemeente zijn dat er ongeveer honderd. De korven blijven staan tot half december.
Inwoners kunnen helpen
Door een combinatie van gevallen herfstbladeren en regen kan gladheid ontstaan. De gemeente zet bladkorven, bladblazers en vegers in om de overlast te beperken. Inwoners kunnen de gemeente helpen door het blad van de stoep te halen en in de bladkorven te gooien. De gemeente leegt de bladkorven regelmatig.
Waar staan de bladkorven?
De bladkorven staan in alle kernen in de gemeente, binnen de bebouwde kom. De korven staan zoveel mogelijk op plekken vlakbij grote bomen van de gemeente die veel bladoverlast veroorzaken.
In het buitengebied staan geen bladkorven. Mensen, die in het buitengebied wonen hebben over het algemeen voldoende mogelijkheden en ruimte om het blad zelf te composteren. Op vertoon van de afvalpas kan gratis 500 kg groenafval gestort worden bij de afvalbrengpunten van Berkel Milieu in Lochem en Zutphen.
Hoe wordt het blad uit de korven verwerkt?
Het blad dat in de korven komt, wordt op verschillende manieren verwerkt. Een deel wordt gebruikt als mulchlaag in een boomkwekerij. Die laag zorgt ervoor dat de grond niet snel uitdroogt, dat onkruidgroei wordt tegengegaan en dat voedingsstoffen in de grond behouden blijven.
Een ander deel van het blad wordt in de akkerbouw gebruikt als extra organisch materiaal in de grond.
Bedrijven uit de gemeente Lochem verwerken de bladeren.
Gorssel, 16 oktober 2013
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels