Laatste nieuws

Blauwbilgorgel in Gorsselse bieb

Donderdagavond in de bibliotheek hoorde een enthousiast publiek hoe je letterlijk kunt spelen met taal en klank. Een geslaagde combinatie van taal en muziek, vertolkt door het kleinkunstgezelschap Moerstaal & Trawanten. Gorssel.nl was erbij.

  
   Moerstaal klein
     Kleinkunstgezelschap Moerstaal & Trawanten in de
     bibliotheek in Den Oldenhof
     Foto: Marja Blijenberg
    

‘Ofskoierd’
Ter gelegenheid van de Week van de Poëzie had Moerstaal & Trawanten zijn repertoire aangepast. Het begeleidende boekje vatte het ‘Ofskoierd’ (afgeborsteld) geheten programma als volgt samen: ‘zingen en voordragen in de Nederlandse taal en zijn ‘trawanten’ (Zuid-Afrikaans, Gronings, Vlaams). Een afwisseling van liederen, klassieke gedichten en verrassende rijmen van cabaretiers. Liefde, hartstocht en strijd zijn een verbindend thema. Literaire fragmenten met parodieachtige wendingen’.
John Blijenberg zong en droeg de gedichten voor, begeleid door Leo van Bloois (percussie), Toon Neervoort (gitaar en zang) en Ineke Pothoven (basgitaar en zang).

Muziek en gedichten
We hoorden, in verrassende vertaling of bewerking naar onze ‘Moerstaal’, onder meer House of the Rising Sun, Ruby Tuesday, Hello Mary Lou en Sealed with a Kiss.
De muzikale nummers werden afgewisseld met poëzievoordracht. Wat ons betreft het meest aantrekkelijke gedeelte van het programma. Immers, met je ‘Moerstaal’ kun je prachtige spelletjes spelen. ‘Eerlijk delen’ van Ivo de Wijs (over ‘Echtscheiding’) was een mooie kennismaking met de voordrachtskunst van Blijenberg. In een deel uit de Gorgelrijmen (‘onzindichten’) van C. Buddingh’: ‘De Domoorworm’ kwam ook de beroemde Blauwbilgorgel voorbij. Van de cabaretier Stef Bos was er het ontroerende ‘Wiegelied van die Weskaap’, waarin vooral de regels: ‘Maak de oorlog blind, En laat mij slapen, Laat mij slapen, Laat mij slapen als een kind’ indruk maakten.

Intiem theater
“Dit smaakt naar meer” werd er na de voorstelling gezegd. En daar was iedereen het mee eens. Een leuke ‘taal’avond in de bibliotheek, die zich goed leent voor ‘intiem’ theater.


Gorssel.nl
1 februari 2013

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends